Mechelse boerenkrijgers op Sint-Romboutskerkhof

Het Sint-Romboutskerkhof wordt diep uitgegraven voor de bouw van een parkeergarage en levert talrijke skeletten op waaronder die van Mechelse boerenkrijgers.

Van november 2009 tot februari 2011 hebben onderzoekers van de stedelijke dienst Archeologie opgravingen verricht op het voormalige Mechelse Sint-Romboutskerkhof. In die 16 maanden tijd legden ze maar liefst 4.166 skeletten bloot, verspreid over zo’n 3.700 graven.
Daarmee kan dit onderzoek zonder twijfel tot de grootste kerkhofopgravingen van West-Europa gerekend worden. Na ongeveer een half jaar vondst- en dataverwerking wordt het wetenschappelijk potentieel van dit opgravingarchief stilaan duidelijk. Enkele van de meest tot de verbeelding sprekende, archeologische objecten kan u vanaf 11 september tot 13 november gaan bekijken in de kooromgang van de kathedraal.

Mechelse boerenkrijgers
Dat op een kerkhof skeletten worden opgegraven lijkt uiteraard logisch maar toch zijn sommige vondsten bijzonder. Zo ontdekten de archeologen een massagraf van Mechelse boerenkrijgers uit 1798. Over de boerenkrijgers is geschiedkundig heel weinig bekend en de vondst zal het onderwerp uitmaken van een doctoraatsstudie van de KULeuven. (INM)

De tentoonstelling IN ‘T GELID over het graf van de Boerenkrijgers op het Sint-Romboutskerkhof loopt van 11 september tot met 13 november in de kooromgang van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content