Luk Perceval komt (even) terug thuis

© Patrick De Spiegelaere

Volgend seizoen zal Perceval ‘In Ongenade’ van J.M. Coetzee ensceneren bij Toneelgroep Amsterdam.

De verloren zoon hervonden

Luk Perceval heeft weer zin in Vlaanderen. En Nederland. Op vraag van Ivo van Hove gaat hij volgend seizoen een toneelbewerking van de roman In ongenade van John M. Coetzee regisseren bij Toneelgroep Amsterdam.

Het seizoen daarop komt Perceval naar Gent. Met welk stuk is nog de vraag. De gesprekken hieromtrent zijn nog volop gaande. Beide producties zullen met eigen middelen en mensen gemaakt worden. Volgens Wim Opbrouck is een samenwerking met een ander gezelschap heerlijk, maar moet af en toe ook een thuismatch gespeeld worden, niet tússen maar mét de A- en B-kern.

In ongenade [Disgrace] gaat over een hoogleraar met seksproblemen. Hij heeft een relatie met een studente achter de rug en heeft zijn dochter verkracht. Niet zozeer die gruwelijke feiten staan centraal maar de afdaling, letterlijk en figuurlijk van het hoofdpersonage. Hoe houdt een man met een schandvlek zich staande in de samenleving en verwerkt hij de geestelijke hellevaart ervan.

Zelf is Coetzee geen vrolijk man. Hij overleeft, ondanks een uitzaaiend pessimisme. Het motto van zijn oeuvre is ook dat van zijn leven: ‘It gets harder all the time.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content