Lod brengt onderhandelingen Camp David op scène

© Kurt van der Elst

In ‘Middle East’ van LOD staat het falen van het diplomatieke overleg tussen Israël en Palestina centraal.

Hoewel Israël en Palestina tijdens de onderhandelingen in Camp David in 2000 nooit dichter bij vrede stonden, stonden ze er tegelijk ook nooit verder af. Rond dat thema draait ‘Middle East’ van het Gentse kunstenaarshuis LOD.

De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton had Yasser Arafat, president van de Palestijnse Autoriteit, en Ehud Barak, eerste minister van Israël, samengebracht om over vrede te onderhandelen. De kwestie Al Qods, ofte Jeruzalem, vormde het voornaamste struikelblok. Uiteindelijk was het ‘momentum’ voorbij en werd alles op de lange baan geschoven.

Dat ‘momentum’, namelijk de minuten waarin Barak en Arafat elkaar hadden kunnen ontmoeten, vormen het uitgangspunt van ‘Middle East’. De Franstalige Brusselaar met Iraans-Joodse roots Philippe Blasband schreef over dit momentum een kort libretto.

Met dit libretto, en de bijhorende muziek van Frank Nuyts, ging Johan Dehollander aan de slag. Als emanaties van het collectieve geweten brengen acteur Thomas Bellinck en zangeres Ruth Rosenfeld het ‘momentum’ op scène.

Elien Haentjens

Knack.be geeft vijf duotickets weg voor de voorstelling op 27 mei om 20 uur in de Vlaamse Opera in Gent. Wie kans wil maken, mailt op vrijdagochtend tussen 10 en 11 uur naar sonja@lod.be. De winnaars krijgen kort na 11 uur bericht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content