Leuvense Museum M wint Prijs Bouwmeester

© Belga

Ook de ’s Hertogenmolens in Aarschot en de nieuwe multifunctionele bibliotheek in Dendermonde vallen in de prijzen.

De Prijs Bouwmeester – de vroegere prijs Bouwheer – gaat dit jaar naar het Museum M te Leuven, de ’s Hertogenmolens in Aarschot, en de nieuwe multifunctionele bibliotheek van Dendermonde. Dat heeft Vlaams Bouwmeester, die de prijs jaarlijks inricht op initiatief van de Vlaamse regering, vrijdag bekendgemaakt.
De prijs moet een hoogstaand stedenbouwkundig, landschappelijk en architecturaal kwaliteitsbeleid bij overheden aanmoedigen. Voor de editie van dit jaar werden publieke bouwheren in de categorieën Cultuur, Erfgoed en Publiek Domein bekroond.

De jury, Filip De Pau (stadsarchitect van Eeklo), Paul Lievevrouw (docent en voorzitter van het Brusselse bureau SUM) en Elma Van Boxel (vennoot van het Rotterdamse bureau ZUS), koos voor de renovatie van ’s Hertogenmolens in Aarschot voor de categorie Erfgoed.

Het project wordt vooral gelauwerd omwille van “de rol die het opneemt in een stadsvernieuwingsproject, de manier waarop het omgaat met de historische waarde van de site, het ecologische, economische, en recreatieve aspect, de manier waarop het project betekenis geeft aan duurzaamheid, en de interessante link met de Demer”, aldus de jury.

“Perfect in stad geplaatst”
In de categorie Publiek Domein ging de bibliotheek met sociaal restaurant en polyvalente ruimte in Dendermonde met het goud aan de haal. Het ontwerp blinkt volgens de jury uit in “gedurfd opdrachtgeversschap”.

Het Leuvense museum M won de prijs in de categorie Cultuur. “Een stedelijk verwaarloosde site kreeg een totaal nieuw architecturaal karakter. Het hele complex is perfect in de stad geplaatst”, aldus de jury. (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content