Leuven krijgt dan toch zijn Contius-orgel

Uiteindelijk heeft de Contius Stichting een bouwvergunning gekregen. Het orgel komt niet in de St-Pieterskerk, maar wel in de St-Michielskerk.

De Contius Stichting heeft een bouwvergunning gekregen voor de plaatsing van een orgel dat gebouwd zal worden volgens technieken die Heinrich Andreas Contius in de achttiende eeuw toepaste. Het instrument komt in de barokke Sint-Michielskerk aan de Naamsestraat in Leuven. Dat melden de Corelio-kranten en wordt bevestigd door projectcoördinator Wim Winters.

Monumenten en Landschappen wees een eerder plan om het project in de Sint-Pieterskerk te realiseren af. Contius was een van de favoriete orgelbouwers van Johan Sebastian Bach. Met 2.500 tot 3.000 pijpen wordt het nieuwe orgel een van de grootste van het land. De kostprijs wordt geraamd op 3,2 tot 3,5 miljoen euro.

De Stichting maakt zich sterk dat ze dit bedrag via privé-sponsoring kan verzamelen. De Nationale Loterij kende in 2006 al 500.000 euro toe. “Aan de bouwvergunning zijn wel randvoorwaarden verbonden inzake constructie en vormgeving van het nieuw te bouwen doksaal aan de hoofdingang, waarop het orgel geplaatst zal worden”, aldus Winters.

“Onder meer met betrekking tot de stabiliteit moet een studie worden uitgevoerd. Ik ben ervan overtuigd dat we deze keer tot een akkoord zullen komen. We hopen in 2011 met de bouw te starten. In dat geval zal er tegen 2015 kunnen worden gespeeld.”

Voor de oorlog was de kerk uitgerust met een groot Piccard-orgel. In 1944 werd het bouwwerk zwaar getroffen door bommen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content