Leuven benoemt twee stadsgezelschappen

© Kirstel Salaets

Braakland/ZheBilding en Fabuleus zijn elk bekroond tot Leuvens stadsgezelschap.

Het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding en theater- en dansgezelschap fABULEUS mogen zich sinds 10 juni officieel ‘stadsgezelschap’ van Leuven noemen.

Meer dan spielerei

Deze samenwerking met de stad Leuven loopt minimum tot en met 2013. De stad benadrukt dat het engagement veel verder gaat dan een louter verbale spielerei.

Denise Vandevoort, schepen van cultuur, verduidelijkt het engagement van de stad naar haar twee versbakken stadsgezelschappen: ‘De effectieve ondersteuning die de stad biedt, heeft drie belangrijke speerpunten. Er is de structurele subsidie, daarnaast geeft de stad productieopdrachten aan de gezelschappen én komt ze ook financieel tussen in de huisvesting. Uiteraard zal er op communicatief vlak samengewerkt worden én bovendien zal er ook een nog hechtere samenwerking zijn met cultuurcentrum 30CC. 30CC biedt daarbij onder meer repetitieruimtes en technische ondersteuning. Braakland/ZheBilding en fABULEUS streven op hun beurt er naar premières waar mogelijk in Leuven op te voeren. Zonder in te boeten aan artistieke of inhoudelijke vrijheid trachten ze ook aan (culturele) projecten van de stad deel te nemen.’

Toonaangevende gezelschappen

Beide Leuvense gezelschappen timmeren al jaren aan de weg.

fABULEUS groeide van een tweejaarlijks internationaal theaterfestival voor jongeren (eerste editie in 1991) uit tot een heus theater- en dansproductiehuis voor, door en met jongeren. Het gezelschap, onder de gedreven artistieke leiding van Dirk De Lathauwer, werd een vaste waarde in het Vlaamse theaterlandschap.

In 2003 kaapte het jongerengezelschap de 1000 Watt Lichtpuntprijs 2002 weg. En in 2005 én in 2008 werd fABULEUS genomineerd voor de Vlaamse CultuurPrijzen.

Stijn Devillé is sinds 1999 de artistieke leider van Braakland/ZheBilding. In 2006 werd hun voorstelling Lied geselecteerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten én won Kris Cuppens (auteur en acteur van de tekst) de Taalunie Toneelschrijfprijs 2006. Eind 2009 kaapte Devillé voor Hitler is dood de Taalunie Toneelschrijfprijs 2009 weg voor het beste nieuwe stuk in het Nederlands taalgebied.

Trots

Met het toekennen van de titel ‘stadsgezelschap’ wil de stad Leuven zijn waardering voor het werk van beide gezelschappen officieel laten blijken.

Beide gezelschappen werken ook aan een (inter)nationale profilering maar benadrukken dat Leuven de ideale uitvalsbasis blijft. Ze zijn trots op deze stedelijke blijk van waardering. Stijn Devillé hoopt dat de Leuvenaars zijn gezelschap op termijn als ‘hun gezelschap’ gaan zien. De Lathauwer hoopt dat de Leuvense jongeren fABULEUS als hun poort tot de podiumkunstenwereld (blijven) beschouwen.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content