Le Corbusier opnieuw niet opgenomen op Werelderfgoedlijst

© Elien Haentjens

Voor de tweede keer heeft Unesco het werk van architect Le Corbusier niet opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Voorlopig neemt Unesco het werk van architect Le Corbusier niet op zijn Werelderfgoedlijst op. Ook in 2009 hadden zes landen Le Corbusier omwille van zijn ‘buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging’ al eens voorgedragen. Net als toen haalt Le Corbusier het niet. Het Brusselse Stockletpaleis werd in 2009 wel op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In België staat maar één gebouw van Le Corbusier, namelijk Maison Guiette. Oorspronkelijk bouwde de Franse, uit Zwitserland afkomstige architect het huis voor schilder René Guiette. Sinds 1983 woont de modeontwerpster Ann Demeulemeester in het pand aan de Antwerpse Populierenlaan. Samen met Duitsland, Argentinië, Frankrijk, Japan en Zwitserland had België een dossier met 19 bouwwerken van Le Corbusier ingediend.

Charles Edouard Jeanneret-Gris werd op 6 oktober 1887 beneden in het Zwitserse dorp La Chaud-de-Fonds, dat wereldfaam geniet omwille van zijn horloge-industrie, geboren. Bovenop de berg plantte hij zijn eerste realisatie, beter gekend als Maison Blanche, neer. Hoewel hij het zelf een ‘jeugdzonde’ noemde, zette hij er La Chaud-de-Fonds definitief mee op de architecturale kaart. Onder het pseudoniem Le Corbusier bouwde de architect wereldwijd tal van projecten. Naast architect was hij ook stedenbouwkundige, schilder, beeldhouwer en schrijver.

In totaal waren er 37 sites kandidaat om op de Werelderfgoedlijst opgenomen te worden. Het Unesco-comité zit nog tot woensdag samen in Parijs. (Belga/EH)

Meer weten over de jeugdzonde van Le Corbusier? Knackweekend.be neemt u alvast mee op een architecturale wandeling door Maison Blanche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content