Laureaten Vlaamse Monumentenprijs bekend

© Elke Wesemael voor Erf-goed.be

Uit de vijf laureaten, één per provincie, wordt op 6 september de ultieme winnaar gekozen.

Uit 53 ingediende dossiers bij de Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen zijn vijf laureaten weerhouden. Die krijgen in ieder geval al 2.500 euro. De winnaar, die op 6 september bekend gemaakt wordt, krijgt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Elk jaar krijgt een privé- of overheidsinitiatief, dat zich bezighoudt met monumentenzorg, landschapszorg of archeologie, de Monumentenprijs. Publiekswerking en het creëren van interesse voor onroerend erfgoed staan daarbij centraal.

“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten”, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een passende bestemming geven, voor de Vlamingen van vandaag en morgen.”

De vijf laureaten zijn volgens de minister dan ook typevoorbeelden van hoe je erfgoed niet alleen kan opwaarderen, maar ook een hedendaagse maatschappelijke rol kan geven.

De laureaten op een rijtje:

1. Gevelbeeldengroep op de voormalige ‘Broodjeskapel’ in Antwerpen
2. Restauratie en herbestemming kasteeldomein ‘Pietersheim’ tot bezoekerscentrum in Lanaken (Limburg)
3. Restauratie en herbestemming van het voormalige Jezuïetencollege tot universiteitsgebouw in Gent (Oost-Vlaanderen) 4. Restauratie en herbestemming molencomplex ’s Hertogenmolens tot horeca-uitbating in Aarschot (Vlaams-Brabant)
5. Restauratie en herbestemming van de voormalige Duivenschieting, die deel uitmaakt van de Wellingtonrenbaan, tot clubhuis en restaurant in Oostende (West-Vlaanderen)

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content