Laureaten Monumentenprijs 2011 bekend

© Phile Deprez

Uit 61 kandidaten werden vijf laureaten, één per provincie, geselecteerd.

Naar jaarlijkse gewoonte reikt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois de Monumentenprijs uit. Zowel privé- als overheidsinitiatieven met een bijzonder belang of belangrijke verdiensten op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg of archeologie komen in aanmerking.

“Met de Vlaamse Monumentenprijs wil ik de zorg voor onroerend erfgoed in de kijker zetten”, legt Vlaams minister Bourgeois uit. “We moeten het talrijk waardevol Vlaams erfgoed goed behandelen en bewaren, maar meteen ook zo goed mogelijk ontsluiten en een publieke functie geven.”

Daarom hecht de Vlaamse Monumentenprijs veel belang aan publiekswerking en het creëren van interesse en een (lokaal) draagvlak voor onroerend erfgoed. De vijf laureaten zijn dan ook typevoorbeelden van de hedendaagse, maatschappelijke rol die je erfgoed kan geven. De Koninklijke Commissie van Monumenten en Landschappen selecteerde de vijf laureaten uit 61 geldige kandidaturen.

De genomineerden voor 2011:

1. Molendomein Scherpenbergmolen uit Malle (Antwerpen)

2. Archeologische site ‘De Rieten’ uit Meeuwen-Gruitrode (Limburg)

3. Herbestemming en restauratie Gentse Stadsmuseum het STAM (Oost-Vlaanderen)

4. Restauratie Van Reethgebouw en de Boodschapkapel uit Heverlee (Vlaams-Brabant)

5. Renovatie vissersvaartuig de ‘Martha’ uit Koksijde (West-Vlaanderen)

Op 5 september kennen we de uiteindelijke winnaar, die het Kasteeldomein Pietersheim uit Lanaken opvolgt. Die krijgt, naast de 2500 euro die elke laureaat ontvangt, nog eens 12500 euro. (EHA)

Tijdens de Open Monumentendag rond het thema ‘Conflict’ op 11 september openen de vijf laureaten hun deuren voor het grote publiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content