Kunstonderwijs start voortaan vanaf de kleuterklas

© Thinkstock

Onderzoek toont aan dat kinderen zich gelukkiger voelen in de kunsthumaniora.

De Brusselse kunstschool Sint-Lukas biedt vanaf komend schooljaar voltijds kunstonderwijs voor kleuters en lagereschoolkinderen aan. In het eerste leerjaar is er al uitgebreide aandacht voor beeldende kunsten, dans en woord. Volgens Het Laatste Nieuws is het een primeur in het Vlaams onderwijs.

Sint-Lukas probeert momenteel kleuters en kinderen te werven voor de “artistieke” onthaalklas, eerste kleuterklas en eerste leerjaar die op 3 september van start gaan. “Er is altijd nood aan onderwijs waar kinderen zich goed voelen en graag leren”, zegt Sint-Lukas-directeur Kris Bauwens. “Aangezien onderzoek aantoont dat kinderen in kunsthumaniora zich gelukkiger voelen en beter presteren dan in ASO, BSO en TSO, is artistiek onderwijs voor de allerkleinsten dus een noodzaak.”

Veel vakken zullen dezelfde zijn als in gewone scholen. “Onze kleuterklas zal zelfs amper verschillen van een gewone kleuterschool en in ons eerste ‘kunstleerjaar’ wordt nog altijd veel aandacht besteed aan lezen, schrijven en rekenen. Alleen zal ook veel tijd naar beeldende kunsten, dans en woord gaan.”

De kinderen zullen wel les krijgen van ervaren kunstdocenten en werken met professionele materialen zoals klei en plaaster. Aan interesse zal er volgens Bauwens alvast geen gebrek zijn: er zijn al enkele kinderen ingeschreven.

Professor Pedagogie Ferre Lauwers (KU Leuven) juicht het kunstonderwijs voor de allerkleinsten toe. “Zolang er geen competitiegeest en prestatiedruk mee gepaard gaan, zie ik geen probleem. Voor de mentale ontwikkeling van kinderen is het zelfs ideaal als ze hun gevoelens en ideeën voortdurend op een expressieve, creatieve manier kunnen uiten.” (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content