Kunstig benefiet helpt Costaricaanse kinderen

Acht Gentse schoolvriendinnen organiseren een benefietactie om geld in te zamelen voor de bouw van een opleidings- en vormingscentrum in Costa Rica. Het event zal bestaan uit een formule van drie luiken: een diner, een kunstveiling en een party.

Laetitia Deweer richtte bijna acht jaar geleden een non-profitorganisatie op in een achtergestelde regio in Guanacaste, een provincie in Costa Rica. CEPIA organiseert er dagelijks buitenschoolse activiteiten voor jongeren tot 19 jaar. Daarnaast bieden ze ook psychologische hulp en onderwijs aan. In de kustdorpen van Santa Cruz is er immers veel geweld en armoede. CEPIA probeert er kinderen van de straat te halen en ze te beschermen tegen onder andere criminaliteit, tienerzwangerschappen en bendevorming.

Kansarmoede

De organisatie biedt naschoolse sportactiviteiten, computercursussen en Engelse lessen aan. Ze begeleiden gratis jongeren met leerproblemen en helpen gezinnen die het financieel moeilijk hebben, waardoor de kinderen naar school kunnen gaan in plaats van te werken. Tot hiertoe werden er al 500 kinderen en 70 gezinnen uit de kansarmoede gehaald.

In 2011 kreeg CEPIA een stuk grond van de plaatselijke gemeenteraad voor de bouw van een gemeenschapscentrum. Zo kunnen er nog meer jongeren geholpen worden. De bouw van het centrum moet de vzw echter zelf financieren. Daarom riep oprichtster Laetitia de hulp in van haar vriendinnen. “We hadden het idee om een benefiet op poten te zetten, en al snel kwamen daar ook plannen voor een veiling bij”, zegt Lotje De Ridder, een van de organisatrices.

Kunstenaars, fotografen en designers

De Gentse zaal Cocteau zal op vrijdag 29 maart omgetoverd worden tot feestzaal/kunstveiling. De avond gaat van start met een Latijns-Amerikaans geïnspireerd walking dinner van de hand van chef Frederic Verhaegen. Daarna volgt een kunstveiling met werken van meer dan twintig kunstenaars, fotografen en designers. Onder andere Vaast Colson, die even meedeed aan De Canvascollectie, en fotograaf Frederik Vercruysse doneren een werk.

Kunstenaar Thomas Bogaert volgde een opleiding Animatie en combineert zijn fascinatie voor beweging met schilderkunst. Het werk dat hij doneert heet ‘Tuilleries, Paris’ en werd gemaakt als artwork voor het nieuwste album van Absynthe Minded. Daarnaast maakte Bogaert ook een video die slechts één week in aparte projectieruimtes van vijf Vlaamse musea te zien was. “Designer Elisa Lee maakte speciaal voor onze benefiet een exclusief ontwerp”, zegt De Ridder. De glaskunstenares creëerde een halsketting en een paar oorringen waarin ze de kruisjes van het CEPIA-logo verwerkte.

Om 23 uur volgen er deejaysets van Gentse artiesten Neiro & Mo, Tim & Thang en Hits & Tits. Inschrijven kan via www.benefietcostarica.be. (CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content