Kristof Blom leidt Gents kunstencentrum CAMPO

Dirk Pauwels geeft het artistiek leiderschap over een van de vinnigste Gentse kunstencentra door aan Kristof Blom.

Eind 2011 beëindigt Dirk Pauwels zijn functie van artistiek directeur van CAMPO. Hij leidde sinds 2008 het kunstencentrum dat op zijn initiatief ontstond uit de fusie van Victoria en Nieuwpoorttheater.

Van Radeis tot CAMPO

CAMPO is de meest recente realisatie van Dirk Pauwels die in zijn jonge jaren onder meer samen met Josse De Pauw en Pat Van Hemelrijck het cabareteske en grensverleggende collectief Radeis vormde. Later zou Pauwels, onder andere als artistiek leider van het Gentse kunstencentrum Victoria, een belangrijke rol spelen in de ontvoogding van het jeugdtheater en in het prikkelen van jong talent dat hij onderdak bood in zijn kunstencentrum.

Continuïteit

De raad van bestuur heeft voor de opvolging weloverwogen gekozen voor continuïteit in de werking van CAMPO. CAMPO blijft een kunstencentrum dat zich bovenal multidisciplinair profileert en evenveel domeinen bespeelt als met elkaar verbindt. CAMPO wil productief, onderzoekend, maatschappelijk en receptief werk samenbrengen in de werking van het huis.

Vanuit deze keuze heeft de raad van bestuur, in samenspraak met de dagelijkse leiding, Kristof Blom aangeduid als de nieuwe artistiek directeur van CAMPO. Kristof Blom (°1977) studeerde theaterwetenschappen aan de Universiteit van Gent en was vanaf 2002 verbonden aan Victoria als verantwoordelijk voor de internationale werking. In 2009 werd hij artistiek medewerker van Dirk Pauwels binnen CAMPO. Hij verzorgt ook de internationale relaties voor het kunstencentrum.

Pol Heyvaert aan boord

Kristof Blom neemt na de zomer de artistieke eindverantwoordelijkheid over. Hij ziet CAMPO als een jonge structuur waarvan de fundamenten inmiddels stevig verankerd zijn, en kiest er voor dat CAMPO een avontuurlijk kunstencentrum blijft waar productie en presentatie centraal blijft staan.

Blom: Ik ben ‘grootgebracht’ met de artistieke waarden van Dirk Pauwels en plan dan ook geen radicale breuk. Mijn verhaal is er eerder een van continuïteit, weliswaar met mijn eigen kleuren en accenten. CAMPO is nog steeds een jonge structuur. De fundamenten liggen er eindelijk en het is een grote eer dit verder te kunnen uitbouwen.

Kristof Blom zal hierbij nauw samenwerken met Marika Ingels op vlak van artistieke coördinatie. Pol Heyvaert, onder meer bekend van de beruchte creatie Aalst (een creatie geïnspireerd op het gezinsdrama dat zich in januari 1999 in een hotel te Aalst afspeelde) en het meer recente Fuck My Life. wordt als kunstenaar toegevoegd aan de artistieke ploeg. Met hun drieën staan ze garant voor de uitwerking van de artistieke lijn van het huis. Carl Gydé blijft de algemene leiding van CAMPO waarnemen. Dirk Pauwels blijft vanaf 2012 als externe adviseur aan de werking verbonden.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content