Khadija El Bennaoui wordt de nieuwe artistiek leider van kunstencentrum Vooruit

© Image Globe
Els Van Steenberghe
Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Kunstencentrum Vooruit kan binnenkort aan de slag met een nieuwe artistiek leider: de Marokkaanse Khadija El Bennaoui (1974).

Kunstencentrum Vooruit kan binnenkort aan de slag met een nieuwe artistiek leider: de Marokkaanse Khadija El Bennaoui (1974). Daarmee kiest Vooruit voor een ‘gedreven organisator uit de kunstensector met een groot internationaal netwerk, een focus op het zuiden, sterke interculturele vaardigheden, veel praktijkkennis en beleidservaring’.

Khadija El Bennaoui wordt de nieuwe artistiek leider van kunstencentrum Vooruit
© Khadija El Bennaoui

Paul Teerlinck, voorzitter raad van bestuur, is enthousiast en verwacht dat Kunstencentrum Vooruit samen met El Bennaoui nieuwe inzichten zal ontwikkelen over de functie van een kunstencentrum in de samenleving: ‘Algemeen directeur Stefaan De Ruyck, de hele ploeg en de raad van bestuur van Kunstencentrum Vooruit zijn eensgezind enthousiast over de aanstelling van Khadija El Bennaoui als artistiek leider. We zijn ervan overtuigd dat Khadija El Bennaoui het verhaal van Kunstencentrum Vooruit, dat nadrukkelijk een motor wil zijn voor de transitie naar een rechtvaardige duurzaamheid, zal kunnen verbreden en uitdiepen. Samen met haar willen we nieuwe inzichten ontwikkelen over onze rol in de samenleving, onze openheid en onze zin voor vernieuwing en creativiteit.’

Khadija El Bennaoui beaamt dit: ‘Nadat ik meer dan vijftien jaar lang actie heb ondernomen om de werkomstandigheden van kunstenaars en cultuurwerkers in Afrika en de Arabische wereld te verbeteren, heb ik beslist om mij meer te verdiepen in artistieke werkprocessen en de manier waarop ze de uitdagingen van onze superdiverse samenleving reflecteren. In Vooruit zie ik daar veel mogelijkheden toe. Deze kans om de functie van artistiek leider op te nemen in Vooruit komt dan ook op het juiste moment in mijn professioneel traject. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe ervaring.’

El Bennaoui is een wereldburger. Ze heeft een passie voor reizen en mensen ontmoeten met een andere cultuur of achtergrond. Ze spreekt Arabisch, Berber, Frans, Engels en Spaans en leert Nederlands. Haar eerste stappen in de kunstensector zette ze als acteur in de theatercompagnie van de Universiteit van Agadir. Na het behalen van een BA in de Arabische Taal en Literatuur in Agadir en een BA Cultuurmanagement in Casablanca (1997-2000), volgde ze nog opleidingen cultuurbeleid- en praktijk en cultureel projectmanagement in Parijs en Brussel (2000-2004).

Van 2005 tot 2012 was ze de coördinator van Art Moves Africa (AMA), opgericht om de mobiliteit van kunstenaars en cultuurwerkers binnen het Afrikaans continent te faciliteren en culturele uitwisseling te stimuleren. In dezelfde periode werkte ze voor het Young Arab Theatre Fund (YATF) vier internationale symposia uit voor onafhankelijke kunstenaars en cultuurhuizen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Van 2012 tot 2014 was ze verbonden aan het EUNIC netwerk van Europese nationale cultuurinstituten, als programma-coördinator van het MENA-project (Middle East & North Africa) in Brussel. Zo raakte ze ook vertrouwd met het beleid en de diversiteit van Europese cultuurinstellingen.In de zomer van 2014, tot slot, coördineerde ze in Jordanië het DEWAN-project: een residentie/symposium voor hedendaagse dansers, cultuurwerkers en activisten waar kennis en reflectie over de politiek-maatschappelijke context in die regio uitgewisseld werd.

Khadija El Bennaoui volgt Barbara Raes op, die haar job als artistiek leider afrondde in 2014.

(EVS)

www.vooruit.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content