Kathryn Bennetts stapt in juni op

Hoewel Kathryn Bennetts nog een jaar mocht aanblijven als artistiek directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, heeft ze laten weten dat ze er in juni mee ophoudt.

Hoewel Kathryn Bennetts nog een jaar mocht aanblijven als artistiek directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, heeft ze laten weten dat ze er in juni mee ophoudt. Ook de Raad van Bestuur stapt op. Het voorstel om nog een jaar aan te blijven noemt Bennetts ‘een belediging’. “Geef me een goede reden waarom ik me in deze omstandigheden zou blijven engageren”, stelt ze in Gazet van Antwerpen.

Sinds minister van Cultuur Joke Schauvliege haar plannen om het Ballet en de Vlaamse Opera te laten versmelten bekendmaakte, verzuurden de relaties tussen Bennetts en de overheid. In een emotioneel betoog verweet Bennetts de minister toen dat ze niets van cultuur en kunst kent.

Schaamte

Over Bennetts doen verschillende meningen de ronde. Volgens de Raad van Bestuur is ze ’te ambitieus’, volgens anderen is het net die ambitie die het gezelschap zijn wereldwijde faam bezorgde. Bennetts zelf noemt de hele zaak ’triestig’ en zelfs ‘angstaanjagend voor dit land’.

“De Vlamingen in de compagnie schaamden zich rot toen ze het hoorden: sinds wanneer mag een balletcompagnie niet langer ambitieus zijn? Ik ben geen specialist in middelmatigheid, ik ben een professional in ballet”, stelt Bennetts in De Standaard.

Toekomst Financiële problemen vormen de basis van de problematiek rond het Ballet van Vlaanderen. Door enkele premières af te gelasten slaagde het Ballet er in 2011 in om break-even te draaien. Voor 2012 wordt een tekort van 1 miljoen euro verwacht.

Op een ondernemingsraad later vandaag staat de toekomst van het Ballet en zijn dansers op de agenda. (EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content