Joop van den Ende ontvangt VSCD Oeuvreprijs

De ‘musicalman’ Joop van den Ende opende het Nederlandse theaterfestival en werd er meteen gelauwerd.

Gisteren, donderdag 1 september 2011, werd het Nederlands Theater Festival geopend. Net als in Vlaanderen gebeurt dat met een ‘State of the Union’. Het was musicalproducent Joop van den Ende die in de Stadsschouwburg Amsterdam de ‘Staat van het Theater 2011’ uitsprak. Na zijn toespraak werd hij verrast met de VSCD-Oeuvreprijs.

Op zoek naar een charismatische vertegenwoordiger

Van den Endes toespraak focuste op de toekomst van cultuur in Nederland.

Van den Ende zei over de bezuinigingen op kunst: “Het is erg, het is heel erg wat er gebeurt. […] Maar we staan er goed voor. Als u kunstenaar bent of verwant bent aan een kunstenaar, dan bent u uniek in de wereld. Wat een mens kan op een podium, dat zal altijd blijven bestaan, dat kan niet weggenomen worden door welke computer nerd dan ook”.

Hij pleitte ervoor dat “dat alle beroepsorganisaties in de kunstenwereld samen één vakorganisatie, een charismatische man of vrouw, aanwijzen, die als gesprekspartner wil dienen voor zowel Den Haag als Brussel”.

Tot slot trachtte hij alle aanwezige kunstenaars een hart onder de riem te steken: “Ik vraag, hier, vandaag, aan theatermakers en -directeuren en ook aan de medewerkers van het ministerie om het beste te maken van de ellende die er is. Maar vooral om te beseffen dat creativiteit altijd zal overwinnen. We moeten de mooiste voorstellingen maken en ons niet laten mies maken door mensen die geen verstand hebben van kunst”.

Na de openingsspeech werd hij verrast met het nieuws dat hij de VSCD Oeuvreprijs 2011 krijgt voor zijn bijzondere bijdrage aan de podiumkunsten.

Prijsbeest

Die VSCD Oeuvreprijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die een grote bijdrage aan de (Nederlandse) podiumkunsten heeft geleverd en levert. “De prijswinnaar heeft gedurende zijn carrière of tijd dat de organisatie werkzaam is een ontwikkeling doorgemaakt die gezichtsbepalend is geworden voor de podiumkunsten. Ook na het beëindigen van de loopbaan of werkzaamheden moet de invloed ervan herkenbaar zijn”, aldus de officiële omschrijving van de prijs. De prijs wordt toegekend door het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).”

Het VSCD bestuur reikte de prijs uit aan van den Ende “specifiek voor zijn bijdrage aan de podiumkunsten en in het bijzonder voor zijn verdiensten als musicalproducent. Het bestuur roemt “de compromisloze kwaliteit die hij aan zijn producties meegaf. (…) Van den Ende heeft de musical als genre in Nederland geïntroduceerd, groot gemaakt en altijd met bijzondere kwaliteit op de planken gezet”.

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats tot 11 september 2011 in Amsterdam. Het festival sluit zondag 11 september af met het Gala van het Nederlands Theater, waar o.a. de Louis d’Or (meest indrukwekkende mannelijke hoofdrol) en de Theo d’Or (meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol worden uitgereikt. Voor de Colombina 2011 (de meest indrukwekkende vrouwelijke bijrol) is de Belgische actrice Lies Pauwels geselecteerd voor haar spel in Freetown van Dood Paard .

In Freetown speelt zij, aldus het juryrapport, “een aardse en fysieke rol waarin zij de poëtische tekst van Rob de Graaf invoelbaar maakt en ze het publiek voor zich weet in te nemen ondanks de verschrikkelijke dingen die ze zegt.” Wie de voorstelling zag, kan daar enkel mee instemmen.

Els Van Steenberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content