Joodse handgeschreven thorarol zorgt voor discussie

© Belga

Prominente joden willen dat Antwerpen een oude handgeschreven thorarol terugbezorgt aan de joodse gemeenschap.

Verschillende prominente leden van joodse organisaties in Antwerpen eisen dat de stad een oude handgeschreven thorarol terugbezorgt aan de joodse gemeenschap. De rol werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Stadsbibliotheek gegeven om gespaard te blijven van de vernielingen door de Duitse bezetter. Volgens het stadsbestuur is het echter bijzonder moeilijk om te bepalen aan wie de rol precies toebehoort. Na opperrabijn Lieberman vraagt nu ook André Gantman, gewezen schepen en voormalig voorzitter van de joodse organisatie B’nai B’rith, dat de thorarol opnieuw in een synagoge wordt geplaatst. Hij wijst erop dat burgemeester Patrick Janssens in 2007 nog zijn excuses aanbood voor de “vijandige daden” die de Antwerpse stadsdiensten tijdens de oorlog stelden. “Het college heeft nu een kans om te bewijzen dat het niet om inhoudsloze woorden ging”, schrijft Gantman in Joods Actueel.

Voor schepen van Cultuur Philip Heylen, die eerder geopperd had dat de rol een plaats zou kunnen krijgen in het MAS, is de kwestie niet zo eenvoudig. “Wij begrijpen absoluut dat de rol voor de joden heilig is”, zegt Heylens woordvoerster Stéphanie Adriaansen, “maar net daarom is het zo belangrijk om de rol aan de rechtmatige eigenaar terug te bezorgen.”

Wie de rol ooit aan de Stadsbibliotheek bezorgde, is niet bekend. Volgens Adriaansen heeft niemand vooralsnog kunnen bewijzen dat de rol aan hem of haar toebehoort. “Er lopen nu gesprekken met de verschillende joodse gemeenschappen en we hopen op korte termijn tot een oplossing te komen.” (Belga/EH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content