Els Van Steenberghe

Jonge hoofdredacteur voor oudste theatertijdschrift

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Lene Van Langenhove (1983) wordt de hoofdredacteur van Etcetera, het oudste podiumkunstenblad in Vlaanderen.

Lene Van Langenhove (1983) leidt vanaf mei het Vlaamse theatertijdschrift Etcetera. De vorige hoofdredacteur, Johan Reyniers, wordt hoofd dramaturgie bij Toneelgroep Amsterdam. Samen met Reyniers nam ook de redactie, die sedert 2008 ongewijzigd was, ontslag.

Van Langenhove zal, in samenwerking met ex-hoofdredacteur Reyniers, het laatste nummer van de ontslagnemende redactie produceren. Dat verschijnt half juni. Ondertussen zal zij een nieuwe redactie op de been brengen. Tegen eind september zal deze een eerste editie uitbrengen, dat wordt het 138ste nummer van Etcetera. Lene Van Langenhove wil zorgen voor continuïteit in het redactionele beleid van Etcetera en tegelijk ook nieuwe accenten leggen. Zo wil zij veel meer inzetten op jonge makers én op jonge redacteurs die niet alleen met essayistische teksten maar ook al interviewend en recenserend of met reportages verslag uitbrengen van de podiumkunsten. En dit in de meest brede zin van het woord want Van Langenhove wil ook schrijven over de meer ‘omkaderende aspecten’ (zoals alternatieve managementbureaus). Bovendien wil ze ook meer disciplines (zoals jeugdtheater en circus of ruimer: bewegingstheater) aan bod laten komen, wil ze meer focussen op de samenleving waarin die podiumkunsten ingebed zijn en zal ze ook vaker over de (taal)grenzen kijken. Ook de website wil ze veel intensiever inzetten om over de podiumkunsten te berichten én een veel breder publiek aan te spreken.

Van Langenhove studeerde theaterwetenschappen aan de UGent en nadien marketing en communicatie aan de Hogeschool Gent. Als freelancer schreef ze al voor De Persgroep en werkte in de theatersector onder meer als redacteur van Toneelstof, als projectleider bij Rosas en fABULEUS (voor het project Re:Rosas) en als redacteur voor diverse kunstencentra.

In september vorig jaar vierde Etcetera tijdens Het Theaterfestival zijn dertigste verjaardag. Dit maakt Etcetera tot een rijke documentatiebron over de podiumkunsten, mét een gratis raadpleegbaar digitaal archief dat de periode 1983-2008 beslaat. Met Van Langenhove is het blad naar eigen zeggen klaar om aan zijn tweede dertig jaar te beginnen. ‘Maar dan wel als ‘podiumkunstenblad’ en niet langer als ’theatertijdschrift”, voegt Van Langenhove daar fijntjes aan toe.

(E.V.S.)

Meer info: http://www.e-tcetera.be/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content