Jon Stewart houdt op met The Daily Show

Jon Stewart bij de première van zijn film Rosewater © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Na 15 seizoenen houdt Jon Stewart ergens dit jaar op met The Daily Show. Dat maakte hij bekend tijdens zijn programma. Na de mededeling verkeerde een deel van de VS in rouw. Voor vele jongere Amerikanen was zijn komedieshow een belangrijke nieuwsbron geworden.

Een reden voor het vertrek, en plannen voor de toekomst, zijn nog niet bekend.

De 52-jarige Jon Stewart kondigde zijn nakend vertrek aan tijdens een opname van zijn programma, en het nieuws bereikte de wereld via toeschouwers die deze opname hadden bijgewoond. Volgens bepaalde tweets zou Stewart gezegd hebben dat hij zich “rusteloos” voelt.Comedy Central, die kabelzender die The Daily Show verspreidt, bevestigde naderhand het vertrek.

Stewart, tot dan acteur en stand-up comedian, begon in 1999 als presentator van The Daily Show, een parodie op een nieuwsuitzending.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In zijn uitzending bleek Stewart vaak veel kritischer voor het gezag dan de echte nieuwsuitzendingen. Politici werden geconfronteerd met standpuntwijzigingen en met beweringen die door de feiten werden tegengesproken. Mettertijd werd de show, die op zijn hoogtepunt 3 miljoen kijkers had, vaak geciteerd als de voornaamste nieuwsbron van jongeren. In 2009 stond Stewart tijdens een peiling hoog op de lijst van “meest betrouwbare stemmen in het nieuws”. Hij was niet alleen kritisch voor politici, maar ook voor journalistiek en commentatoren.

In de loop der jaren kwamen er spin-offs van het programma, zoals The Colbert Report. In 2013 nam Stewart verlof zonder wedde om een film te regisseren, Rosewater.

Stephen Colbert volgt binnenkort David Letterman op als presentator van The Late Show, op CBS, en er is al enige tijd sprake van dat Stewart ook de overstap naar een grotere zender zou willen of kunnen maken. Hij werd onlangs gepolst of hij het heel serieuze politieke discussieprogramma Meet the Press zou willen presenteren. Dat voorstel wees hij af.

In afwachting van grotere duidelijkheid over de toekomst van Stewart heerst op Twitter plaatselijke droefenis.

Partner Content