John Cleese: het nieuwe Flying Circus is de politiek

John Cleese © reuters

Veel hedendaagse politieke debatten zijn een stuk oneerlijker dan vroeger. Die nostalgische opmerking komt van de Britse komiek John Cleese, het 76-jarige lid van wijlen Monty Python’s Flying Circus, in een interview met de krant Süddeutsche Zeitung.

Het is “verbijsterend”, aldus Cleese: “De ene staat op en zegt ‘zwart is wit en rood is blauw en groen is bruin’. En de mensen klappen geestdriftig in de handen”. Het Flying Circus was destijds baanbrekend omdat het zo consequent de logica van het absurde hanteerde; dat is momenteel door de realiteit achterhaald.

Cleese had het ook specifiek over de VS: “De Republikeinen herhalen al jaren dezelfde leugens, met als gevolg dat ze ze zelf zijn gaan geloven”. Vroeger was het minder erg, vindt Cleese. Er werd minder gelogen. “Ik kan me zelfs intelligente politieke debatten herinneren, hoewel ze van lange tijd geleden stammen.” Een opsteker meteen voor Cleese om, vanaf eind oktober, met collega ex-Python Eric Idle een tournee door Noord-Amerika aan te snijden. Kan voor een Republikeins gezind publiek nog uitlopen op een Montea Party. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content