Johan Vande Lanotte in de bres voor betere betaling acteurs

© Belga

Acteurs en muzikanten moeten hun auteursrechten correcter uitbetaald krijgen, zo staat in een wetsontwerp van minister van Economie Johan Vande Lanotte.

Acteurs en muzikanten moeten hun auteursrechten correcter uitbetaald krijgen, zo staat in een ontwerp waar de ministerraad zich over buigt. Nu zien ze amper een cent van de auteursrechten die de kabelmaatschappijen voor hen innen, berichten De Morgen en De Standaard.

De kranten wijzen naar acteur Matthias Schoenaerts als voorbeeld: die kreeg voor zijn tv-werk de voorbije tien jaar slechts 90 euro aan auteursrechten. Schoenaerts was nochtans alomtegenwoordig op de Belgische televisie, hij speelde in verschillende films en reeksen. In principe had hij bij elke (her)uitzending recht op een vergoeding.

Concreet gaat het om ‘naburige rechten’, een specifiek soort auteursrechten van uitvoerende kunstenaars. Want zij hebben het scenario of het lied misschien niet geschreven, ze geven er wel vertolking aan. De klant betaalt die auteursrechten aan kabelmaatschappijen zoals Telenet en Belgacom. Die moeten dat geld dan overmaken aan de beheersvennootschappen, die het op hun beurt doorstorten aan de artiesten. Maar in de praktijk blijft het geld steken bij de beheersmaatschappij van producenten ACICAO, aldus De Morgen.

De artiest moet die vergoeding in principe krijgen van de producent, maar dit botst op een ernstig tekort aan regelgeving en controles. Een nieuwe wet moet dit probleem oplossen, er zal onder meer een regulator komen.

Het wetsvoorstel werd uitgeschreven door actrice Lien Van de Kelder, die werkt op het kabinet van Vande Lanotte. Zij zou zelf hebben ondervonden hoe weinig auteursrechten acteurs krijgen uitbetaald. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content