Japanse kernreactor doet Belgische choreograaf Cherkaoui vertrekken

© Koen Broos

Door de aardbeving moet de Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui zijn repetitieruimte in Tokyo verlaten.

Voor de creatie van zijn nieuwste voorstelling ‘TeZukA’ verbleef Sidi Larbi Cherkaoui sinds 4 maart in Tokyo. Omwille van de aardbeving en de problemen met de tweede kernreactor reist hij met zijn dansers op dit moment naar een andere Japanse stad.

“Omdat hun repetitieruimte in Tokyo licht beschadigd was, mocht het team er van de Japanners niet meer repeteren. Daarom zijn ze op weg naar een andere stad. Normaal blijft het team tot 4 april in Japan”, vertelt Bram Smeyers, de persverantwoordelijke van Eastman.

In Japan werkt Cherkaoui met een internationaal team, dat uit dansers uit onder andere Japan, Portugal, België en Noorwegen bestaat, aan zijn volgende voorstelling ‘TeZukA’. “Cherkaoui heeft altijd al een grote voorliefde gehad voor Japanse strips”, stelt Bram Smeyers. “De titel van deze voorstelling verwijst naar Osamu Tezuka, de geestelijke vader van de manga en auteur van onder andere ‘Astroboy’.”

Prestigieuze prijs

Terwijl Cherkaoui in Japan verblijft, viel hij in Londen met zijn vorige creatie ‘Babel (words)’ in de prijzen. Zowel in de categorie Best New Dance als in de categorie Outstanding Achievement in Dance ging het team met een prestigieuze Olivier Award aan de haal. Die awards bekronen de beste voorstellingen van het afgelopen jaar op de Londense podia.

Voor ‘Babel’ werkte Cherkaoui samen met danser Damien Jalet, die momenteel ook in Japan verblijft, en met de Britse kunstenaar Antony Gormley. Met aluminium frames creëerde de voormalige Turner Prize-winnaar een soort boxen, die de dansers tijdens de voorstelling voortdurend in en uit elkaar schoven.

De prestigieuze prijsuitreiking vond plaats in het Theatre Royal Drury Lane op zondag 13 maart en werd rechtstreeks uitgezonden op BBC2 radio en BBC red button.

Elien Haentjens

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op de website van de Olivier Awards vindt u een volledig overzicht van alle genomineerden én winnaars per categorie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content