Jan Eelen over de moeilijke start van VIER: ‘Het was hollen en vooruit kijken’

Jan Eelen © VRT

In het praatprogramma ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ kwam tv-maker Jan Eelen nog eens terug op de bewogen start die VIER doormaakte. ‘Rustig nadenken, dat kon niet.’

Jan Eelen, de regisseur van onder meer ‘Alles kan beter’, ‘Vaneigens’, ‘In de gloria’ en ‘Het Eiland’, ‘De Ronde’ en ‘De Ideale Wereld’, was de eerste gast van het tweede seizoen van ‘Alleen Elvis blijft bestaan’, het uitstekende vrijdagavondprogramma waarin presentator Thomas Vanderveken met een gesprekspartner aan de hand van twaalf al dan niet zelf gekozen beeldfragmenten vertelt over leven en carrière. Een van de onderwerpen was VIER, de moeilijke start die de commerciële zender doormaakte en de huidige periode die toch ook niet van de gemakkelijkste blijkt te zijn.

Vanaf het moment dat groen licht werd gegeven voor een nieuwe commerciële zender onder het bewind van Woestijnvis, de werkgever van Eelen die tot dan exclusief voor de openbare omroep werkte, tikte de klok. De verkenningstocht op voor hem onbekend commercieel terrein verliep niet zonder slag of stoot, aldus deredactie.be. Alles moest snel gaan, in september 2012 ging VIER van start en de verwachtingen waren hooggespannen. ‘Rustig nadenken, dat kon niet’, zegt Eelen. ‘In het begin liepen we constant achter de feiten aan. Het was niet de aangenaamste periode. We beseften dat we tot dan in een luxepositie hadden gezeten.’

Dat de nieuwe commerciële manier van werken niet bij iedereen aansloeg, uitte zich in het aantal bekende gezichten die hun contract met de zender opzegden. ‘Die leegloop was echt heftig. Jonge medewerkers moesten er ons van overtuigen dat het wél plezant werken was.’ Intussen is de storm wat bedaard. ‘Ik hoop echt dat het ergste voorbij is voor Woestijnvis. Ik geloof er in elk geval heel hard in’, zei hij nog.

Met VIER erbij zijn de relaties in het Vlaamse medialandschap er niet milder op geworden. Het eerste Vlaamse zenderoverschrijdende programma ‘Wauters vs. Waes’ waarin vrt-presentator Tom Waes zijn vtm-collega Koen Wauters uitdaagt in verschillende proeven (en omgekeerd), leek bij de goedlachse regisseur niet in goede aarde te vallen. ‘Een openbare omroep die samenwerkt met een commerciële zender: dat klopte niet, je voelt dat gewoon. Het is niet voor niks dat er geen tweede reeks komt. Je balanceert op een lijn die volgens mij overschreden is. Het is echt een overspeelde hand.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content