“Iedereen is bang van mij – en terecht”

/ © Danny Willems

“Zeg, je gaat mij toch wel op de cover van Knack zetten? Belangwekkender dan de val van de regering: Jan Decorte wordt zestig!”

“Zeg, je gaat mij toch wel op de cover van Knack zetten? Belangwekkender dan de val van de regering: Jan Decorte wordt zestig!” Knack ging een middag op café met een jarig theaterfenomeen en noteerde enkele opmerkelijke uitspraken.
(over theater) Ik ga nog maar zelden naar het theater. Want waarom zou je jezelf nu geen leuke avond toewensen? De Britse regisseur Edward Gordon Craig zei ooit: “The only good service you can give at English theatre is not to go.”

Hetzelfde kan gezegd worden van het Vlaamse theater. Het is mijn kruis. Ik wil rijk en wereldberoemd worden, maar ik werk voor een medium dat al lang niet meer populair en actueel is. Al proberen wij dat er wel van te maken. Het publiek in België staat daar ook voor open. In Duitsland of op het Festival van Avignon, daar voeren ze voorstellingen op die wij twintig jaar geleden al niet meer durfden te brengen.

Spel

(over de politiek) Ik zou wel terug in de politiek willen, het liefst bij de SP.A. Maar ze moeten mij niet meer. Ze vinden dat ik een pipo ben die niet te vertrouwen is. Terwijl ik nooit lieg. Als ik al mijn leugens moet onthouden… (lacht)

Ik weet natuurlijk ook wel hoe het politieke spel in elkaar zit. Wat Eric Van Rompuy twee weken geleden zei over taalafspraken bij het toewijzen van sociale kavels in de Vlaamse Rand: dat is puur racisme en hij staat daar ook niet achter. Maar zo werkt het.

Een fractie bereidt iets voor, kiest iemand uit om dat standpunt te verdedigen en de verdere consequenties zijn totaal onpersoonlijk. Ik had geen fractie, ik zei gewoon mijn gedacht. Ik ben niet bestuurbaar: dat is het probleem.

Kussen

(over de N-VA) Er zitten best sympathieke knullen in die partij. Toen ik Bart De Wever onlangs tegenkwam in de VRT-gangen, heb ik hem drie kussen gegeven. Had ik onthouden van mei 68: de beste manier om je vijanden te verslaan is door ze lief te hebben. Want ik blijf erbij: de N-VA is gevaarlijk.

Zoals alle mensen die de realiteit loochenen. Stel aan elke Brusselaar de vraag: “Is Brussel de hoofdstad van Vlaanderen?” Niemand, behalve misschien een paar sieg heilers, zal antwoorden: “Ja.” Dat past ook helemaal niet in de emancipatie van Brussel, dat is weer zo’n verenging die de Vlamingen opdringen.

Net zoals de verfransing van de Rand. Dat is niet tegen te houden. Of er nu een splitsing van B-H-V komt of niet. Ik ben al lang gewonnen voor een uitbreiding van Brussel. Ik vind dat ze dringend meer geld moeten sturen naar Brussel. Maar zie: er is geen enkele Vlaamse partij die dat idee verdedigt.

Stijn Tormans

Op 22 mei spelen Jan Decorte, Sigrid Vinks en co. een feestelijke dernière van ‘Bakchai’ in het Brusselse Kaaitheater.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content