“Ideale Wereld” en “2013” winnen Ha van Humo

Dolle pret in de opnamestudio © Twitter

De Ha van Humo, de jaarlijkse televieprijs van het weekblad, wordt dit jaar gedeeld tussen “De Ideale Wereld” en “2013”, twee reeksen die op VIER te zien waren.

De televisieprijs wordt aan twee reeksen uitgereikt, en dat is geleden van 1997, toen “Schalkse Ruiters” en “Terug naar Oosterdonk” werden bekroond. “Dit is geen Belgisch compromis, maar een recht uit het hart getapte beloning”, aldus Humo-journalist Jeroen Maris in het juryrapport. Beide programma’s delen volgens het weekblad een “gouden gen”, een “glimp van genialiteit”.

In “2013” registreerden tien Belgen met een eigen videocamera een jaar van hun leven, met, volgens Humo, “human interest van een verbluffend niveau” tot resultaat. “Een discrete en hoogst integere inkijk in tien Vlaamse levens”, luidde het maandagavond.

“2013” was een productie van Woestijnvis, en werd, na de overname van de SBS-zenders, op VIER uitgezonden. Bij de makers heerst dan ook grote dankbaardheid dat het productiehuis het risico nam om de reeks op een commerciële zender te programmeren. “Dat was niet evident. ‘2013’ is ook nooit een kijkcijferkanon geweest, dus doet het geweldig deugd om even boven de radar uit te wippen.”

De tweede laureaat van de Ha was eveneens op VIER te zien. “Een programma dat balsturig en fundamenteel funny is”, in de woorden van Humo. “Ik herinner me nog de ongelofelijke teleurstelling van vorig jaar, toen we niet wonnen”, reageerde Jonas Geirnaert, die tot voor kort aan het programma meewerkte.

De Ha werd in het verleden gewonnen door onder meer “Het Huis van Wantrouwen”, “Alles Kan Beter” en “Matroesjka’s”. Dit jaar waren naast de winnaars onder meer “Marsman”, “Cordon” en “Amateurs” genomineerd.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content