Els Van Steenberghe

Holland Festival 2013 focust op muziektheater

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Holland Festival opent op zaterdag 1 2013 juni zijn 66ste editie met de muziektheatervoorstelling Quartett van Luca Francesconi.

Het festival focust dit jaar op muziektheater. Met onder meer de 3D-operaSunken Garden van Michel van der Aa met libretto van David Mitchell en Desdemona met tekst van Toni Morrison in regie van Peter Sellars, gecomponeerd en uitgevoerd door de Malinese ster Rokia Traoré.

Ook Jan Fabre is te gast op het festival met zijn Tragedy of a Friendship (Vlaamse Opera), een opera over de getroebleerde verhouding tussen Wagner en Nietzsche met bariton Hans Peter Janssen in een van de hoofdrollen. Hij zal zal verschillende aria’s uit de verschillende opera’s van Wagner vertolken en deelt de scène onder meer met sopraan Lies Vandeweghe en performers Gustav Koenings, Nikolaus Barton, Annabelle Chambon, Cédric Charron, Ivana Jozic, Kurt Vandendriessche

De dans- en theaterprogrammering introduceert veel werk uit niet-Europese landen. Zoals de Congolese theatermaker Dieudonné Niangouna of de Zuid-Amerikaanse Marco Layera Navarro met La Re-sentida, een satire over utopie, revolutie en kunst. Maar ook Needcompany (met Marktplaats 76), Toneelgroep Amsterdam (met De Meeuw) en Theatre of Nation (met het schitterende Circo Ambulante) tekenen present. Ook Benjamin Millepied, bekend als choreograaf van de film Black Swan en binnenkort artistiek directeur van het Parijse Opera Ballet komt met zijn L.A. Dance Project.

De muziekprogrammering is ronduit caleidscopisch en gaat van het Algerijnse chaabi-orkest El Gusto tot Ierse folk van The Gloaming of het opus magnum Nine Rivers van de Schotse componist James Dillon in een zes uur durend concert.

Muziek ontmoet andere kunstvormen in enkele multidisciplinaire voorstellingen waaronder Everyday, een hypnotiserende videoscore met live muziek van Christian Marclay. Verder wordt ook de gerestaureerde versie van de film West Side Story vertoond met livemuziek door het Radio Filharmonisch Orkest.

Het festival duurt van 1 tot en met 26 juni 2013.

(EVS)

Meer info: www.hollandfestival.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content