Hoe zou het nog zijn met… Vanilla Ice?

© Getty Images

Vanilla Ice (44) werd in 1990 wereldberoemd met de single ‘Ice Ice Baby’. Hij bricoleerde dat nummer uit stukjes van ‘Under Pressure’ van Queen. Als je het één keer hoorde, kreeg je het met geen mogelijkheid nog uit je hoofd.

Wie? Robert Van Winkle (44)

Toen? Vanilla Ice scoorde in de jaren negentig een wereldhit met ‘Ice Ice Baby en kende als eerste blanke rapper commercieel succes. In diezelfde periode had hij ook een kortstondige relatie met Madonna. Hij probeerde het ook nog even als acteur, professionele motorcrosser én videogame-personage.

Nu? Later muziekwerk werd een flop en Vanilla Ice stapte over naar de televisie. Hij is nu vooral bekend als tv-klusjesman en renoveert huizen voor de camera.

Vanilla Ice is niet dood. Dat gerucht verspreidde zich begin juni nochtans op Twitter. De blanke rapper uit de nineties was omgekomen bij een auto-ongeluk op de Amerikaanse Interstate 80-snelweg, ergens tussen Morristown en Roswell, luidde het.

Amerikanen met enige kennis van aardrijkskunde (ze bestáán) wisten bij het horen van die plaatsnamen meteen al dat er wellicht iets niet pluis is met dat bericht. Morristown ligt aan de oostkust van de VS in New Jersey. Roswell bevindt zich in New Mexico, drieduizend kilometer verderop in het zuidwesten van het land, en bovendien helemaal niet in de buurt van Interstate 80.

Het nieuws kwam dan ook van de fictieve website Global Associated News, die haar claim kracht bijzette door te verklaren dat Vanilla Ice (echte naam: Robert Van Winkle) op het moment van het ongeluk 80 mijl per uur (130 km/u) reed op een plek waar de maximumsnelheid 55 mijl per uur (90 km/u) was en dat de politie geen drugs of alcohol in zijn bloed had gevonden.

Niks van aan, liet Vanilla Ice weten. “Ik weet niet wie het valse gerucht verspreidt dat ik gestorven ben in een auto-ongeluk”, Twitterde hij. “Ik ben in leven!” Hij voegde er aan toe dat hij meer dan dertig bezorgde sms’jes gekregen had van vrienden en familie

Vanilla Ice (44) werd in 1990 wereldberoemd met de single ‘Ice Ice Baby’. Hij bricoleerde dat nummer uit stukjes van ‘Under Pressure’ van Queen. Als je het één keer hoorde, kreeg je het met geen mogelijkheid nog uit je hoofd gebrand.

‘Ice Ice Baby’ en de daarop volgende langspeler ‘To The Extreme’ bezorgden Vanilla Ice een niet uit te wissen plek in de popgeschiedenis. Hij was de eerste blanke rapper die doorbrak en een van de eerste hiphop-acts met commercieel succes tout-court. Maar hij maakte zichzelf er ook de risee van zijn tijdperk mee.

Vanilla Ice was de Elvis van de hiphop, zo heette het – een blanke die een zwarte kunstvorm gestolen had en daar volop geld mee verdiende dat eigenlijk aan anderen toekwam. Maar terwijl Elvis talent had, had Van Winkle dat op zijn best maar zeer mondjesmaat. Vandaar dat ál zijn latere platen flopten. En hij maakte er veel.

Dat neemt niet weg dat Vanilla Ice zich in de slipstream van dat ene grote succes al meer dan twintig jaar van het ene markante wapenfeit naar het andere weet te manoeuvreren. Dat begon al met de acht maanden lange relatie die hij op het hoogtepunt van zijn carrière had met Madonna. Hij maakte in 1991 ook een film, ‘Cool as Ice’, die minder dan één miljoen dollar in kas bracht – een schijntje in Hollywood.

Toen het met zijn muziekcarrière niet meer wilde vlotten, ging hij professioneel motorcrossen en jetskiën. Tenminste, nádat hij er ten einde raad een mislukte zelfmoordpoging had opzitten. In ieder geval: in die hoedanigheid wist hij het tot videogame-personage te schoppen.

Na zijn zoveelste mislukte plaat werd Vanilla Ice – ondertussen zo ver verwijderd van zijn hoogdagen dat zijn nostalgische waarde gestegen was – een fenomeen in de reality-televisie. Zijn meest memorabele feit wat dat betreft, was een ‘Celebrity Boxing’-duel met Todd Bridges, beter bekend als Willis, de televisiebroer van Gary Coleman, de dwerg uit de eighties-sitcom ‘Arnold’. Bridges gaf hem in die boksmatch overigens behoorlijk op de neus.

Vandaag de dag is Vanilla Ice vooral bekend als televisieklusjesman. In zijn programma’s ‘The Vanilla Ice Project’ en ‘Ice My House’ renoveert hij de huizen voor de camera. Hij heeft dat geleerd nadat hij het geld dat hij met ‘Ice Ice Baby’ verdiende investeerde in vastgoed. Je kan er overigens niet naast kijken dat hij vaardiger is met boor en hamer dan met microfoon en draaitafels.

Eerder dit jaar speelde Vanilla Ice een niet eens zo heel erg zwaar aangezette parodieversie van zichzelf in ‘That’s My Boy’, een komedie met Adam Sandler. Aan ironie en zelfrelativeringsvermogen ontbreekt het hem dus niet. Maar goed ook, want hij verdient ondertussen al jaren zijn brood als levend popcuriosum.

Vanilla Ice maakt overigens nog steeds muziek. Hij treedt de laatste jaren regelmatig op met MC Hammer, die andere populaire rapper uit de vroege jaren negentig die uitgespuwd werd door de puristen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content