Hoe zou het nog zijn met … Steve Wozniak?

Hij stond mee aan de wieg van Apple, maar intussen is hij een gewone Apple-fanboy geworden. Toch spuwt hij de jongste tijd vaak ook zijn gal over de werking van het bedrijf.

Wie? Steve Wozniak

Toen? Mede-oprichter van Apple Computers Inc. in 1976

Quote? ‘Apple is arrogant’

Nu? Apple-fanboy en tegelijk Apple-criticaster

Al van kindsbeen af droomde Steve Wozniak ervan om ingenieur te worden. Op school had hij vooral aandacht voor de vakken natuurkunde, wiskunde en logica. Zijn eerste wapenfeiten als ingenieur – of was het hacker? – waren een apparaat dat het tv-signaal kon vervormen en verstoren, en een toestel waarmee ingebroken kon worden in het telefoonnetwerk om gratis lange afstandsgesprekken te voeren. Die laatste, volstrekt illegale uitvinding – de zogeheten ‘blue box’ – verkocht ‘Woz’ in samenwerking met … Steve Jobs.

Revolutie in het computerlandschap Na een korte omzwerving bij Hewlett Packard (HP) – waar hij elektronische rekenmachines ontwikkelde -, porde Jobs Wozniak om samen een bedrijfje uit de grond te stampen. Steve en Steve richtten, met Ronald Wayne, Apple Computers Inc. op, met een budget van 1.300 bij elkaar geschraapte dollars.

Steve Wozniak was van bij het begin het technische genie achter Apple. Hij – en hij alleen – ontwierp en bouwde achtereenvolgens de Apple I en de Apple II, terwijl Jobs zich vooral boog over het zakelijke aspect, waaronder de contacten met leveranciers en afnemers. De Apple II was de eerste computer die een kleurenscherm kon aansturen. Hij ontketende een revolutie in het computerlandschap.

Apple groeide langzamerhand uit tot een lucratief bedrijf. Dat betekende ook dat managers het roer overnamen van ingenieurs, tot frustratie van Wozniak. Toen hij in 1981 bij een vliegtuigongeluk betrokken geraakte en tijdelijk aan geheugenverlies leed, bouwde Woz zijn activiteiten bij Apple af. In 1987 zou hij het schip definitief verlaten.

Fanboy Woz bleef nadien nog wel aanwezig op het technologisch toneel. Hij richtte enkele technologiebedrijven op waarmee hij onder meer afstandsbedieningen, GPS-systemen en legorobots produceerde. Momenteel biedt hij technologische en financiële ondersteuning aan scholen en geeft hij wereldwijd lezingen.

25 jaar na zijn vertrek houdt Steve Wozniak ook nog altijd de vinger aan de pols bij Apple. Sterker nog: als er nieuwe producten in de verkoop gaan, staat hij vaak als een fanboy vooraan in de rij aan te schuiven (zie onderstaand filmpje). Woz bezit ook nog aandelen bij Apple.

‘Apple is arrogant’ Toch is de ingenieur niet verdeeld tevreden over de gang van zaken bij de hardwaregigant waar hij mee de grondlegger van was. Hij spuwde de jongste tijd meermaals zijn gal over het gesloten ecosysteem van Apple (‘Waarom kan ik iTunes niet gebruiken op mijn Android-toestel?!’) en de oeverloze patentenoorlogen die het uitvecht met Samsung (‘Door dit hele patentengedoe is er op bepaalde vakgebieden niets meer mogelijk. De grote bedrijven hebben alles opgekocht’).

Toen de jongste iPhone gelanceerd werd, noemde hij de topmannen van Apple zelfs ronduit arrogant: ‘Ze denken dat ze het warm water hebben uitgevonden met de iPhone, maar ze moeten beseffen dat niet alle gebruikers hetzelfde ding willen hebben. Velen zijn op zoek naar andere formaten van smartphones. Naar mijn mening had Apple zowel een kleine als een grote iPhone moeten uitbrengen.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Op 12 november is Steve Wozniak te gast op de TEDx-conferentie in de Brusselse Bozar. In 2007 bracht hij de biografie ‘iWoz: Computer Geek to Cult Icon’ uit. Dit boek is in digitale vorm verkrijgbaar in Apple’s iBooks-winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content