Hoe zou het nog zijn met…Raymond Ceulemans?

© Belga

Uit een echte sportgekke familie kwam Raymond Ceulemans, want zijn ouders hielden lange tijd in Nijlen een café open. Zijn vader Jules, een lasser van beroep, was een voetbalfan en nam zijn zoon vaak mee naar de wedstrijden van Beerschot.

Wie? Raymond Ceulemans (75)

Toen? De beste driebandbiljarter aller tijden, met 35 wereldtitels, 48 Europese titels en 61 Belgische kampioenschappen.

Nu? Gepensioneerd.

Quote? “Ik had altijd ambitie. Ooit toen ik nog diamantslijper was, wou ik alles altijd zo goed mogelijk doen.”

Uit een echte sportgekke familie kwam Raymond Ceulemans, want zijn ouders hielden lange tijd in Nijlen een café open. Zijn vader Jules, een lasser van beroep, was een voetbalfan en nam zijn zoon vaak mee naar de wedstrijden van Beerschot. Zo zag Raymond Ceulemans nog de kunsten van Rik Coppens en Vic Mees.

Zelf sloot hij zich aan bij FC Nijlen, waar pa Ceulemans optrad als ‘verzorger’. Raymond kreeg op amper zestienjarige leeftijd een kans in de eerste ploeg, dat toen in bevordering uitkwam. Maar op diezelfde leeftijd ontdekte de Lierenaar een ander extreem leuk tijdverdrijf: biljarten. Hij begon zijn lessen te volgen in Antwerpen, besloot geen voetbalprof te worden in eerste klasse én werd na een leercontract van drie jaar een gediplomeerd diamantbewerker. De rest van het verhaal is ondertussen genoegzaam bekend: Ceulemans bleek zelf een ruwe diamant, die op zijn 25e al Belgisch kampioen en wereldkampioen driebanden werd (in het Duitse Neuss), maar ook startte met de Kempense Biljartacadamie in Grobbendonk.

Vrij snel werd die omgedoopt tot een goed draaiende taverne met vier biljarttafels, om in 1972 naar de Markt in Mechelen te verhuizen met de opening van horecazaak Royal. Zijn unieke prestaties lieten uiteindelijk niemand onberoerd, want na de Sportman van het Jaar (1978) werd Raymond Ceulemans in 2002 door koning Albert II benoemd tot ridder. Ook op 75-jarige leeftijd schittert de eeuwige rivaal van Ludo Dielis als icoon achter de biljarttafel nog altijd.

De winnaar van meer dan 140 proftoernooien speelt alsof hij de klok stilzette. Een levende legende, zo weten ze ondertussen ook heel goed bij het geslacht Ceulemans, dat is de ouderdomsdeken, die als bijnaam Mister 100 meekreeg. Op zijn 64e werd Ceulemans – die tot zijn veertigste geen wijn dronk – nog wereldkampioen en tot op vandaag blijft zijn drive bewonderens- en lovenswaardig.

“Biljarten houdt me fris”, weet hij. “Ik weiger een oude vent te worden. Ik wil nog zo graag bij de jongeren horen.” Wat uniek blijft, dat is het gegeven dat in 2010 de familiedynastie onder de benaming Team Ceulemans in de Belgische competitie aantrad.

Raymond Ceulemans stond daardoor met zijn twee zonen en een kleinkind in de topvier van de ereklasse. Alleen zoon Kurt zorgde voor de smet op het blazoen: hij belandde een tijdje in de gevangenis van Turnhout, na het telen van cannabis. “Een moeilijke periode. Maar onze familieband is zo hecht, daar komt niemand tussen. Mijn vrouw Angèle en ik zijn al meer dan vijftig jaar getrouwd. We staan nog midden in het leven.” Mooie woorden.

Individuele competitie speelt Raymond Ceulemans niet langer. Maar hij blijft wel aan de slag bij de interclubcompetitie, met zijn team Mister 100 Lier. Het kopmanschap daarvan is in goede handen bij zoon Kurt en kleinzoon Bart. Ook in Nederland staat de oudste Ceulemans nog altijd aan de tafel, in de hoogste erereeks in het Zeelandse Kapelle. (FV)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content