Hoe zou het nog zijn met… Peter Prendergast?

© Belga

De man wiens naam elke Rode Duivelsfan doet steigeren mag gelukkig geen wedstrijden meer leiden, maar is nog steeds actief in de voetbalwereld.

Wie? Jamaicaanse oud-scheidsrechter (48)

Toen? Ontnam de Rode Duivels een geldig doelpunt tegen Brazilië, dat uiteindelijk won.

Quote? ‘Ik heb me niet verontschuldigd en zie ook niet in waarom dat nodig was’

Nu? Sinds 2006 met pensioen als scheidsrechter, werkt nu voor de FIFA

Even terug in de tijd naar 17 juni 2002. In de achtste finales van het WK voetbal in Japan en Zuid-Korea staat België tegenover toernooifavoriet Brazilië. De Rode Duivels zijn doen goed mee en komen na 35 minuten spelen zelfs op voorsprong, dankzij een kopbaldoelpunt van Marc Wilmots. Dolle vreugde bij de Belgische fans, tot de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast – aangespoord door zijn lijnrechter – het doelpunt afkeurt wegens een lichte duwfout van de Belgische aanvoerder op Roque Junior. Waarom? Dat is tot op vandaag de dag nog steeds een mysterie. Geen commentator, toeschouwer of speler had een fout van Wilmots gezien.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

België verliest het duel uiteindelijk met 2-0, na doelpunten van Rivaldo en Ronaldo. De Brazilianen stoten door tot de finale, waarin Ronaldo Duitsland afmaakt. Na de Wereldbeker noemen de Seleçao het duel tegen de Belgen hun lastigste wedstrijd van het toernooi.

Niet zonder gevolgen

Volgens enkele Rode Duivels heeft de Jamaicaan tijdens de rust van de wedstrijd toegegeven dat hij een foute beslissing had genomen, maar Prendergast zelf ontkende dat in de Jamaicaanse media. Feit is wel dat hij na de wedstrijd door de Wereldvoetbalbond FIFA naar huis werd gestuurd. Hardnekkige geruchten beweren ook dat Prendergast daarop met vakantie ging naar Rio de Janeiro, betaald door de Braziliaanse Voetbalbond.

De scheidsrechterlijke dwaling van Prendergast was ook een van de aanleidingen voor de FIFA om de regel dat elk land slechts één scheidsrechter mag afvaardigen, af te schaffen.

Na het duel kwam ook uit dat Prendergast het vóór het WK tijdens de kwalificatiewedstrijd tussen Costa Rica en de Verenigde Staten (2-1) al bont had gemaakt, door onder andere denkbeeldig handspel wel en een zuivere strafschop niet te fluiten.

In FIFA-loondienst Prendergast, die al sinds 2001 op internationaal niveau floot voor de FIFA en de Midden-Amerikaanse federatie CONCACAF, zou op het WK 2006 in Duitsland opnieuw van de partij geweest zijn, ware het niet dat hij wegens het verzwijgen van een blessure met zijn hele team opnieuw naar huis werd gestuurd. Het voorlopig laatste WK voetbal waaraan de Rode Duivels deelnamen was dus ook zijn laatste. De intussen 48-jarige Jamaicaan is sinds drie jaar (de verplichte 45 jaar) met pensioen.

Wie echter dacht dat de voetbalwereld van zijn fratsen verlost is, heeft het mis: momenteel werkt Prendergast als instructeur voor de FIFA.

Peter Prendergast, overigens een ex-schoonzoon van Bob Marley, is en blijft een naam die menig Rode Duivelsfan na tien jaar nog steeds doet steigeren. Zo bestaat er een Facebookpagina ‘Ik heb het Peter Prendergast nog steeds niet vergeven’ en verwijst een recent opgerichte website naar het voorval uit 2002 om Marc Wilmots, die nu bondscoach van het nationale elftal is, te steunen en inspireren. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content