Hoe zou het nog zijn met… Pamela Des Barres?

Pamela Des Barres was een van de meest succesvolle groupies aller tijden, met namen als Jimmy Page, Jim Morrison en Keith Moon in haar bedspijl gekerfd.

Wie: Pamela Des Barres – geboren Pamela Ann Miller (62), een van de bekendste rock ‘n’ roll groupies aller tijden.

Toen: Had nauwe band met onder meer Mick Jagger, Jim Morrison en Jimmy Page

Quote: “I’m not a groupie, I’m a band-aid”

Nu: Des Barres verdient nog steeds geld met haar tot de verbeelding sprekende reputatie

Als er een vrouw is met wie u graag eens een kopje thee had gedronken, laat het dan Pamela Des Barres zijn. Deze dame was in de hoogdagen van de muziek (en we weten allemaal dat dat de sixties en seventies waren) nauw bevriend met onder meer Jim Morrison, Jimmy Page en Mick Jagger, die haar allemaal liefkozend Miss Pamela noemden.

Al vanaf ze een jong meisje was had Des Barres al een voorliefde voor muziek. The Beatles waren haar favoriete band en ze droomde ervan het liefje van Paul McCartney te zijn. Toen ze later The Rolling Stones ontdekte wilde ze dan weer Mick Jagger aan de haak slaan. Tijdens een kunstopdracht op school maakte ze eens een schilderij van hoe ze dacht dat Mick’s genitaliën eruitzagen, wat haar het maximum van punten opleverde. Haar lerares had wellicht nooit gedacht dat Des Barres -toen nog Miller- later haar werk met het echte exemplaar zou kunnen vergelijken.

Alles is liefde Het rockbestaan van Des Barres begon toen een van haar vrienden uit de middelbare school haar voorstelde aan Don Van Vliet, beter bekend als Captain Beefheart. Het klikte tussen Des Barres en Van Vliet, en al gauw werd het meisje opgenomen in de vriendenbende die altijd rond Frank Zappa hing. Deze meisjes werden de GTO’s genoemd en ze verzorgden regelmatig het voorprogramma van de muzikant, al was dat vooral heel veel improvisatie en gesproken woord. Toch verbleef Des Barres liever naast of voor het podium dan erop. Ze hield van muzikanten en kwam daar volmondig voor uit.

Na het bijwonen van feestjes op de Sunset Strip in het bijzijn van Zappa en Van Vliet leerde Des Barres ook andere legendarische rockgoden kennen, velen van hen met wie ze later uitgebreid de lakens deelde.

Toch reageert Des Barres altijd furieus wanneer groupies met makkelijke sletjes vergeleken worden. Groupies zijn in haar ogen meisjes (of jongens) die gewoon zo dicht mogelijk bij de muziek willen zijn. Via nauwe contacten met muzikanten voelde ze zich alsof ze zelf deel uitmaakte van een muzikaal landschap dat continu in verandering was. Des Barres zei dat ze de muze in muziek was, eerder een inspiratiebron dan een ontlading. Het was hen volgens Des Barres om liefde te doen, liefde voor de muziek en voor elkaar. Want voor wat hoort wat natuurlijk. Het gerucht gaat dat Robert Plant ooit eens een Led Zeppelin-optreden stillegde omdat Des Barres nog niet was gearriveerd. Hij zond een auto om haar op te halen en zette het concert pas verder nadat Miss Pam hem vanuit de coulissen goedkeurend kon toejuichen.

I’m with the band

Het leven van Pamela Des Barres leest als een boek, daarom besloot ze er ook effectief een uit te geven. In 1987 lanceerde ze de groupiebijbel I’m With The Band al konden jonge meisjes er die tijd niet meer veel mee aanvangen. Na de tragische moord op John Lennon begonnen muzikanten immers bang te worden van hun fans en werden de backstagedeuren voorgoed gesloten. Ook haar andere boeken (Take Another Little Piece Of My Heart: A Groupie Grows Up en Rock Bottom: Dark Moments In Music Babylon) zijn gebaseerd op haar ervaringen achter de schermen van de grootste rockbands, maar het was pas in met haar boek Let’s Spend The Night Together: Backstage Secrets Of Rock Muses And Supergroupies dat ze de tongen in beweging kreeg.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In het boek, dat in 2007 nog eens een update kreeg, staan ook de sekscapades van andere groupies zoals Cynthia Plaster Caster en Tura Satana opgelijst. Heel de wereld wist nu hoe Jim Morrison kuste, hoe Keith Moon een bh opendoet en wat voor minnaar Jimmy Page was.

Van backstage naar onscreen. ‘Let’s Spend The Night Together’ werd zelfs zo succesvol dat het in 2010 verfilmd werd tot een VH1 documentaire. Des Barres is een vrouw die inspireert, dat weten ook scenaristen. Toen Cameron Crow eind jaren negentig de absoluut schitterende film Almost Famous schreef en regisseerde zat Miss Pam heel de tijd in zijn achterhoofd; Kate Hudson’s personage Penny Lane was overduidelijk op haar gebaseerd en nam zelfs enkele van haar beroemde quotes over.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

extract uit Almost Famous

Geruchten gaan dat er momenteel een HBO-serie in de maak is over Pamela Des Barres leven. Zooey Deschanel zou daarin de hoofdrol krijgen. Deschanel, die overigens ook een rol had in Almost Famous, zou beter de grappige, optimistische kant van Des Barres kunnen neerzetten, waarbij Penny Lane eerder een tragisch figuur was. De opnames van de reeks worden echter al anderhalf jaar lang uitgesteld.

Natuurlijk is Pamela Des Barres ook maar gewoon een vrouw die heel veel van muziek houdt, maar niemand wil horen over haar ‘gewone’ leven, haar yogaklassen en de schrijfcursus die ze geeft. U kan zich trouwens door Des Barres laten huwen in een rock ‘n’ rollstijl, maar zij die daarop ingaan vragen eerder naar haar wilde verhalen dan naar haar spiritueel advies. Zelfs haar borstkanker (die ze overigens overwon) haalde de pers amper en toen een plastisch chirurg begin dit jaar haar ogen verbrandde en Des Barres hem voor de rechter daagde pikte enkel een paar roddelwebsites het nieuws op. Men wil Pamela Des Barres waarschijnlijk blijven zien als de legende die ze was, de verpersoonlijking van de hoogdagen van de rock ‘n’ roll, toen liefde voor muziek nog lijfelijk mocht zijn. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content