Hoe zou het nog zijn met… Nastassja Kinski?

© Reuters

Op haar 51e probeert het sekssymbool van weleer haar acteercarrière nieuw leven in te blazen.

Wie? Duitse actrice (51)

Toen? Tienerster en sekssymbool

Quote? ‘It started out as a light romance, but he became demanding and possessive’ – over haar romance met Roman Polanski

Nu? Wil, onder andere uit financiële nood, haar carrière als actrice relanceren

Kinski, geboren in Berlijn in 1961 als Nastassja Nakszynski, dochter van de Duitse acteur Klaus Kinski (Nakszynski), deed in de jaren zeventig en tachtig vele jongens- en mannenharten sneller slaan. Hoewel ze in meer dan 50 films acteerde, is het eerste beeld dat haar naam bij u oproept mogelijk dat van de wereldberoemde foto die Richard Avedon in 1981 nam van een reusachtige, levende python gedrapeerd rond het naakte lichaam van Kinski. Het 20-jarige sekssymbool had er toen al een acteercarrière van zes jaar op zitten.

Jong debuut

Kinski kende een woelige jeugd. Na de breuk van haar ouders hadden zij en haar moeder het financieel erg moeilijk. Haar schooltijd doorliep ze in maar liefst zes verschillende landen: Duitsland, Italië, Frankrijk, Engeland, Venezuela en de Verenigde Staten.

Reeds op 14-jarige leeftijd maakte Kinski, die toen reeds een modellencarrière had, haar debuut op het witte doek, in de film Falsche Bewegung (1975) van Wim Wenders. Haar grootste rol kreeg ze op 17-jarige leeftijd van Roman Polanski. Hij gaf haar de hoofdrol in Tess, zijn verfilming van het gelijknamige boek Tess d’Ubervilles van Thomas Hardy.

Schandaalromance

Aan de samenwerking tussen Kinski en Polanski ging een pikant verhaal vooraf. Polanski had de jonge actrice leren kennen in München, waar ze na een avondje stappen op zijn hotelkamer belandden. Het hoeft geen betoog dat hun liefdesrelatie omstreden was: Kinski was op dat moment 15, Polanski 43. Over hun relatie zei Kinski later: ”It started out as a light romance, but he became demanding and possessive” (Het begon als een losse romance, maar hij werd veeleisend en bezitterig). De Frans-Poolse regisseur haalde overigens meer met gelijkaardige berichten het nieuws. Zo wordt hij in de Verenigde Staten beschuldigd van aanranding van de toen dertienjarige Samantha Gailey in 1977.

Polanski financierde Kinski’s taal- en acteerlessen en gaf haar in 1979 de hoofdrol in Tess. Ze heeft naar eigen zeggen nog steeds contact met Polanski. De twee zagen elkaar onlangs terug op het filmfestival van Cannes, waar Kinski de herstelde versie van Tess kwam voorstellen in Cannes Classics.

Carrière relanceren

Op haar 51e woont La Kinski in Los Angeles. De voorbije jaren heeft ze vooral besteed aan de opvoeding van haar drie kinderen, Aljosha (25), Sonja (23) en Kenya (17). De eerste twee kreeg ze tijdens haar huwelijk met de Egyptische regisseur Ibrahim Moussa (1984-1992), de jongste met muziekproducer Quincy Jones.

Kinski probeert haar acteercarrière nieuw leven in te blazen. In een interview met het Duitse magazine Bild naar aanleiding van haar 50e verjaardag gaf ze vorig jaar toe dat ze financiële problemen heeft omdat ze de voorbije jaren geen grote rollen kreeg. “Ik heb een moeilijke tijd gehad en ik moet nu in mezelf geloven, al is dat niet gemakkelijk. Ik wil op professioneel vlak vanaf nul opnieuw beginnen. Dat maakt me wel een beetje bang.” (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content