Hoe zou het nog zijn met … Meat Loaf?

© reuters

Marvin Lee Aday, beter bekend onder zijn artiestennaam Meat Loaf, is 65 jaar oud geworden.

Wie? Amerikaanse rockzanger en acteur (65)

Toen? Wereldbekend door zijn rockhit Paradise by the Dashboard Light

Quote? “Rock-‘n-roll ontstond bij de slaven die gospel zongen. Hun leven was één grote hel en ze gebruikten muziek om even weg te zijn. Dat is wat rock-‘n-roll zou moeten doen: je naar een betere plaats nemen”

Nu? Houder van “Meest Succesvolle Comeback Ooit”.

In 1977 veroverde Meat Loaf samen met zangeres Ellen Foley de wereld met het nummer Paradise by the Dashboard Light. De plaat Bat out of Hell, waar het nummer op stond, ging meer dan 43 miljoen keer over de toonbank. Meat Loaf werd samen met componist Jim Steinman een gevestigde waarde.

Na Bat out of Hell

Naast zijn eigen optredens trad hij ook op met de cast van de musical Hair. Daardoor werd hij gevraagd voor de rockfilm The Rocky Horror Picture Show; het begin van de uitbouw van zijn filmcarrière. Maar door het succes van Bat out of Hell stopte hij met acteren en focuste hij zich volledig op zijn muziek.

Nieuwe albums en liedjes volgden, maar hetzelfde succes bereikte hij niet meer. Hij probeerde zijn carrière een extra boost te geven door in kleine zaaltjes en cafés op te treden. Een vast groepje volgelingen ontstond en na een tijdje vulde hij weer de grotere venues.

In 1993 bracht hij het album Bat out of Hell II uit. Het succes van de plaat was niet in te schatten en de comeback die Meat Loaf maakte was één van de grootste uit de geschiedenis.

Grammy Meat Loaf veroverde in 28 landen de nummer één in de hitlijsten met het nummer I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That). Hij won een Grammy Award voor Best Rock Vocal Performance Solo en was dus officieel terug van weggeweest.

Terend op de successen van Bat out of Hell (II) bracht hij nog enkele platen uit, die weliswaar minder scoorden. Ondertussen klaagde hij Jim Steinman aan die de zin ‘Bat out of Hell’ had laten registreren als merknaam. De vriendschap tussen de twee was over. In 1996, tien jaar na de aanklacht, kwamen ze tot een overeenkomst.

Meat Loaf bracht een derde plaat uit, wat de trilogie van Bat out of Hell compleet maakte.

Fin de carrière

Tijdens een optreden in Newcastle Upon Tyne vroeg hij het publiek te genieten van Paradise by the Dashboard Light alsof het de laatste keer was. Maar nog voor hij het lied inzette, bedankte hij het publiek voor zijn carrière en verliet hij het podium.

Hoewel hij het hele jaar geen optredens meer gaf, kwam hij opnieuw terug. Hij bracht nog twee platen uit. Ondertussen kreeg hij ook nog enkele gastrollen in populaire shows als House M.D. en Glee.

Momenteel broedt hij op een plaat die met kerstmis zal uitkomen. (CS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content