Hoe zou het nog zijn met… Marky Ramone?

Van alle legendarische Ramones die in 1996 stopten op het hoogtepunt van hun populariteit, is er nog maar één in leven, drummer Marky.

Wie? Marc Steven Bell, beter bekend als Marky Ramone
Toen? Drummer van The Ramones
Quote? ‘Ik was blij dat ik uit The Ramones werd gezet, want ik was een binge-drinker.’
Nu? Tourt met zijn eigen band Marky Ramone & the Speedkings en host een punkprogramma op de radio.

Wie punkrock denkt, denk Ramones. En wie Ramones denkt, denkt: meedogenloos hard, onverbiddelijk snel, afgewassen Levi’s, leren jassen, sneakers en vooral drie-akkoordensongs, hey ho let’s go! ‘Na het beluisteren van Ramones klonk al de rest onmogelijk traag’, zei muziekjournalist Jon Savage ooit.

Van alle legendarische Ramones die in 1996 in groepsverband stopten, nota bene op het hoogtepunt van hun populariteit, is er nog maar één in leven, drummer Marky. Zanger Joey stierf in 2001 aan lymfklierkanker, bassist Dee Dee bezweek een jaar later aan een overdosis heroïne en in 2004 verloor gitarist Johnny een lange strijd tegen prostaatkanker.

Marky Ramone werd 56 jaar geleden in New York, Brooklyn geboren als Marc Steven Bell. Als jonge knaap was hij muzikaal bijzonder actief. Tijdens de middelbare schooljaren kon hij enkele geestesgenoten strikken om een lokaal groepke te beginnen. Dust, zeg maar een Brooklyn gebaseerde hardrock band. Maar die formatie was geen lang leven beschoren.

Kort daarna, begin jaren ’70 trok hij voorgoed de kaart van de punk. Eerst in de band Wayne County, waarvan de groepsnaam tegelijkertijd met de transseksuele zanger omgedoopt werd in Jayne County. Daarna bij The Backstreet Boys, uiteraard niet te verwarren met de broekies van de boys band. Marky, goed in zijn sas achter de drums, kon echter niet verhinderen dat platenmaatschappijen amper interesse vertoonden. Na een half jaar was er de onvermijdelijke split.

In 1976 maakte hij in de legendarische New Yorkse nachtclub Max’s Kansas City kennis met ene Richard Hell. Samen richtten ze The Voidoids op. De band zou het latere parcours van de drummer bepalen. Want dankzij de succesvolle Britse tournee van The Voidoids, onder andere met de grote meneren van The Clash, kwam Marky in contact met Dee Dee Ramone in die andere legendarisch locatie van the big apple: punkclub CBGB. En aangezien elke zichzelf respecterende punker nooit een aanbieding van The Ramones afwimpelt, was de klus in ‘one, two, three, four’ geklaard. 1978, Marky was nu lid van The Ramones.

Binge-drinker
Aanvankelijk liep alles gesmeerd, maar er was een probleem, en geen kleintje: De Fles. In 1983 was zijn alcoholprobleem in die mate dat hij niet kwam opdagen voor een concert. Zijn collega’s waren onverbiddelijk: Marky kreeg zijn C4 onder de neus geduwd en werd vervangen door Ritchie. ‘Eigenlijk was ik blij dat ik eruit werd gezet, want ik was een binge-drinker. Ik hoefde ook de ruzies in de band niet meer mee te maken’, blikte hij terug.

Enkele jaren later gooide ook Ritchie de handdoek tijdens een concerttour, omdat hij zich ondergewaardeerd voelde door zijn collega-punkers. Oude bekende Clem Burke, ofte Elvis Ramone, werd voor de leeuwen gegooid, maar hij deed het zo slecht dat twee dagen later Marky opnieuw in huis werd gehaald. De drummer had intussen zijn verslaving onder controle en zou het uiteindelijk uithouden totdat de Ramones de stekker definitief uittrokken in 1996.

Los van de straffe discografie is het verhaal achter de Ramones ook wel eentje om U tegen te zeggen. Van de heroïneverslaving van bassist en songwriter Dee Dee Ramone en de persoonlijkheidsstoornis van boegbeeld Joey Ramone tot de rechtse sympathieën van gitarist Johnny Ramone, en de ruzies tussen aartsvijanden Johnny en Joey sinds de ene met de verloofde van de andere ging lopen. Toch heeft de band telkens de storm overleefd.

De Ramones stonden in totaal meer dan 2200 keer op een podium. Marky Ramone deed het ruim 1700 keer in vijftien jaar tijd, goed voor tien albums waaronder ‘Road to Ruin’. In 2000 is hij samen met zijn voormalige bandmaten opgenomen in de Rock ‘N Roll Hall Of Fame. In datzelfde jaar kregen de Ramones de MTV’s Lifetime Achievement Award.

Marky Ramone-condooms

Na het Ramones-tijdperk heeft Marky niet stilgezeten. Hij was onder andere actief op het enige soloalbum van Joey en drumde ook vijf jaar lang voor The Misfits. Tegenwoordig tourt hij met zijn eigen band Marky Ramone & the Speedkings en brengt hij een ode aan de legendarische band. Tussendoor schreef hij ook boeken en produceerde dvd’s met Ramones-footage.

Hij was ook inspiratiebron voor de Hilfiger Denim-zomercollectie in 2009, die bestond uit lederen jackets, skinny jeans en Ramones T-shirts, en lanceerde een Marky Ramone-condoomlijn. ‘We zijn mensen, en mensen willen seks. Ik wil dat ze tegen elkaar zeggen: Marky Ramone geeft het goede voorbeeld, we gaan zijn condooms eens checken.’ Hij host ook het radioprogramma Punk Rock Blitzkrieg waarin hij nieuwe punkbands aandacht gunt.

Of hij nog aanbiedingen krijgt om elders te drummen? ‘Ja, maar ik moet de band leuk vinden. En dan nog werk ik alleen mee aan het eerste album’, is hij formeel. ‘Ik heb de Ramones gedaan, en dat overtreffen is onmogelijk.’

Marky is met andere woorden springlevend, en het ziet er niet naar uit dat daar de eerstvolgende jaren verandering in komt. (DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content