Hoe zou het nog zijn met… Marianne Faithfull?

© Reuters

De Britse zangeres en actrice Marianne Faithfull, vooral bekend van haar rokerige, doorleefde stem, heeft er een lange carrière opzitten, maar ook vooral een dramatisch leven vol zelfdestructie, drugs, een miskraam, borstkanker en drie mislukte huwelijken.

Wie? Britse zangeres en actrice (66)

Toen? Werd wereldberoemd als liefje van Mick Jagger en met haar het meesterwerk ‘Broken English’.

Nu? Uit financiële noodzaak treedt Faithfull nog steeds op als actrice en zangeres.

Quote? ‘Het probleem met je leven te leiden alsof er nooit een morgen komt, is dat je oud wordt en beseft dat dat niet waar is’

Faithfull werd in december 1946 geboren in het Britse Hampstead. Ze raakte op haar zeventiende zwanger en trouwde op haar achttiende. Ze werd vooral bekend omdat ze in de jaren zestig in de entourage van de Rolling Stones vertoefde. Zo had ze vier jaar lang een veelbesproken relatie met popidool en vrouwenverslinder Mick Jagger, voor wie ze haar echtgenoot op haar negentiende verliet. Haar eerste hit in 1964, As Tears Go By, was trouwens het eerste nummer dat Mick Jagger en Keith Richards ooit schreven. Naast zingen, begon Faithfull in diezelfde periode ook te acteren.

Haar professionele carrière werd eind jaren zestig echter overschaduwd door persoonlijke problemen en haar strijd met heroïne en cocaïne, waardoor haar zoontje van haar werd afgenomen. Tijdens haar relatie met Jagger begon de afhankelijkheid van drugs steeds groter te worden en nadat ze een miskraam kreeg, ondernam ze zelfs een zelfmoordpoging. Na haar breuk met Jagger werd de verslaving nog erger en sliep ze twee jaar op straat in een verlaten straat in de Londense wijk Soho.

Midden jaren 70 kwam ze terug met een country album, maar haar échte comeback heeft ze te danken aan het meesterwerk ‘Broken English’ in 1979. Het album bevat een van haar bekendste songs, ‘The Ballad of Lucy Jordan’. Daarna eigende ze zich een moderner geluid toe dat perfect bij de new wave aansloot.

Maar ondanks haar herwonnen succes en creativiteit kon Marianne niet van de drugs afblijven. Ze trouwde nog twee keer, maar ook die huwelijken eindigden in een echtscheiding. Uiteindelijk slaagde Faithfull er in clean te worden en haar muzikale carrière verder te zetten. Tegelijkertijd verliep ook haar acteercarrière lekker. Zo speelde ze in de film ‘Intimacy’ (2001) en ‘Marie Antoinette’ (2006) en schitterde ze als prostitué op leeftijd in ‘Irna Palm’ (2006). Daarna verdween Marianne van de radar toen borstkanker bij haar werd vastgesteld. Omdat de ziekte in een heel vroeg stadium werd vastgesteld, herstelde ze snel.

Brood op de planken
Naast zingen – haar meeste recente album ‘Horses and High Heels’ (2011) kreeg gemengde reacties – is acteren tegenwoordig haar grote liefde met bijrolletjes in enkele films. Haar meest recente rol was de hoofdrol in het ballet van Bertolt Brecht, ‘De Zeven Doodzonden’, in het Landesteater in het Oostenrijkse Linz – Faithfulls moeder is van Oostenrijkse afkomst – dat te zien was tot begin dit jaar. De 66-jarige zong en danste met in de achtergrond mannelijke dansers gehuld in niets meer dan een lederen short. Het optreden viel haar duidelijk zwaar.

Faithfull geeft aan de Britse krant The Daily Mail toe dat ze blijft optreden omdat ze vreest dat ze ‘verveeld en eenzaam’ zal achterblijven als ze met pensioen zou gaan. ‘Ik hou van optreden en mensen aan het lachen te brengen’, zegt ze. Ook het songschrijven gaat minder makkelijk dan vroeger, zegt ze. ‘Maar ik heb nog zo veel te zeggen.’

Ook is de zangeres nog steeds verplicht te werken om brood op de plank te hebben. Zo gaf ze enkele jaren geleden toe dat ze nooit geld opzij had gezet voor haar pensioen. ‘Het probleem met je leven te leiden alsof er nooit een morgen komt, is dat je oud wordt en beseft dat dat niet waar is’, zegt ze. Nochtans is dat iets waar haar grote liefde Mick Jagger geen last van lijkt te hebben. De Rolling Stones verdienden laatst miljoenen met amper vijf concerten.

Pensioen is dus, net zoals bij Mick Jagger, het laatste waar de kranige Faithfull aan denkt. Geruchten doen zelfs de ronde dat ze in 2014 een wereldtournee zal ondernemen om haar 50 jaar in de muziek te vieren. Er zou ook een nieuwe album uitkomen, een fotoboek en een docufilm. ‘Nooit gedacht dat ik die 50e verjaardag zou halen, zei Faithfull onlangs.

Marianne Faithfull woont tegenwoordig afwisselend in Parijs en Ierland. Ze heeft een zoon, Nicolas, die financieel journalist is en ze is grootmoeder van een kleindochter. (TE)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content