Hoe zou het nog zijn met… Laetitia Casta?

Is de schoonheid uit Baby Did A Bad Bad Thing vergaan of schittert ze op 34-jarige leeftijd als nooit tevoren?

Wie? Laetitia Casta (34), Frans supermodel en actrice

Toen? Casta was een Victoria’s Secret Angel en ronkende schoonheid in de Chris Isaak clip voor Baby Did A bad, Bad Thing

Quote? “There is a beautiful thing which is wonderful, to look like a woman, not a green bean”

Nu? Casta is nog steeds een mooie vrouw, vanbinnen en vanbuiten en plukt daar ook vandaag nog de vruchten van

Niemand kan eromheen: Laetitia Casta is een bloedmooie vrouw die verschillende hoofden op hol weet te brengen. Bovendien gebruikt Casta haar schoonheid niet enkel voor de mode- en cosmeticawereld maar zegevierde eveneens als actrice in verschillende films en theaterstukken. Ook vandaag is ze nog steeds aan het werk als model en actrice.

Modellenwerk Casta, half Normandisch en half Kroatisch, werd ontdekt op haar vijftiende toen ze met haar ouders op vakantie in Kroatië was. Het was de start van een bloeiende modellencarrière die haar meer dan 100 covers en verschillende campagnes opleverde. In 1993 maakte ze furore als Guess? Jeans meisje waarna ze ook mocht opdraven in campagnes van onder meer Tommy Hilfiger, MiuMiu, Pepe Jeans en Alberta Ferreti.

Ze schitterde op de omslag van gerenommeerde binnen- en buitenlandse modebladen en het duurde niet lang of Casta mocht zichzelf een Victoria’s Secret Angel noemen. Van 1997 tot en met 2000 was ze een van dé gezichten van het lingeriemerk en ook parfums als Allure (Chanel), Forbidden Flower (Givenchy) en Promise (Cacharel) deden beroep op haar perfecte gelaatstrekken. Menig man herinnert zich nog de edities van de Sports Illustrated waarin Casta in zwemkledij poseert en ook de Pirellikalender van 1999 hangt wellicht nog in verschillende brandweerkazernes te vergelen.

Twee jaar geleden, op 32-jarige leeftijd, mocht ze de Louis Vuitton FW show openen en de SS show van Roberto Cavalli mocht sluiten. Dit jaar is ze ook het gezicht van Dolce & Gabbana parfum Pour Femme en is ze nog steeds L’Oréal ambassadrice.

Zelfvertrouwen Haar succes gaf Casta het zelfvertrouwen dat ze nodig had in de harde wereld van acteerklussen en modellenwerk. Het meisje was immers nooit echt opgezet met haar lichaam dat al vrij vroeg vrouwelijke vormen begon aan te nemen. Ze voelde zich breed, dik en mismaakt en snapte dan ook niet waarom ze ooit als model gecast werd. Toen ze destijds bij Yves Saint Laurent bruutweg door een assistente “not slender enough” werd genoemd kon ze wel door de grond zakken, maar op dat zelfde moment slaagde ze er wel in het hart van Saint Laurent himself te veroveren. YSL verklaarde verliefd op haar te zijn en bekende haar dat hij niet hield van typische modellen. “Er hadden al meerdere mannen mij mooi genoemd, maar toen hij het deed, in een ruimte vol naar maatschappelijke normen perfecte vrouwen dééd het iets met mij”, verklaart Casta later in een interview.

Toen haar vrouwelijke rondingen haar ook nog eens een felgegeerde klus als Victoria’s Secret Angel opleverde leerde Casta haar figuur te omhelzen. Sindsdien predikt ze ook overal de boodschap dat het ok is om er vrouwelijk uit te zien en heupen te hebben. “Ik zie er tenminste niet uit als een groentje”, was haar slagzin.

Op het (grote) scherm

Hoewel ze van haar schoonheid leerde houden was Casta’s echte passie acteren. Haar eerste film was Astérix et Obélix contre César in 1999, waarna ze de smaak te pakken kreeg en tientallen andere acteerklussen in films als Charlotte’s Web en La Bicyclette Bleue voor haar rekening nam. Haar belangrijkste vertolking was wellicht die van Brigitte Bardot in ‘Gainsbourg: a heroïc life’, een film die twee jaar geleden werd uitgebracht en waarvoor ze in aanmerking kwam voor een César Award – een soort Franse oscar. Dit jaar alleen al heeft ze nog drie films op stapel staan.

Casta kent u wellicht ook van uw televisiescherm, tenminste als u af en toe naar MTV keek ten tijde dat deze zender nog videoclips in plaats van reality tv uitzond. Casta was immers de stomende verschijning in Chris Isaaks Baby Did a Bad, Bad Thing en mocht onlangs haar schoonheid nog eens tentoonspreiden in Rihannas clip Te Amo.

Laetitia … of Marianne?
Casta’s grootste wapenfeit is wellicht dat ze de Marianne van de 21e eeuw mag zijn, verkozen op het 82e AMF congres van Franse burgemeesters. De ‘Marianne’ is het allegorisch symbool van de Franse Republiek, een buste die in ieder Frans stadhuis tentoongesteld staat. Om de zoveel jaar wordt er een (steeds bloedmooie) vrouw gekozen die model staat voor deze buste. In 1999 werd Laetitia Casta voor deze eer uitgekozen, na voorgangsters als Brigitte Bardot en Ines De La Fressange, maar werd ze het mikpunt van woede en controverse.

Casta was immers net naar Londen verhuisd, volgens de roddels voor het belastingsvoordeel, volgens haar vader om dichter bij haar toenmalige vriendje te kunnen wonen. Wat het ook zij, het was onvoorstelbaar dat een rolmodel voor de Franse Republiek niet in Frankrijk zou wonen. Toch werd de buste op Casta gebaseerd en de storm ging snel liggen. Sterker nog: Frankrijk is vandaag de dag trots om zo’n parel te hebben afgeleverd. Eerder dit jaar werd Casta nog geridderd door de Franse Minister van Cultuur en Communicatie. Casta mag zich nu Chevalier dans l’Orde des Arts et des Lettres noemen. (KS)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content