Hoe zou het nog zijn met… Krist Novoselic?

De boomlange Krist Novoselic is de voormalige bassist én mede-oprichter van de grungerockgroep Nirvana. Tegenwoordig zoekt hij zijn heil in de politiek.

Wie? Krist Novoselic

Toen? Bassist van Nirvana

Quote? ‘We asserted ourselves as a music community, and showed legislators that music is positive. Especially if you’ve sold 300 million records worldwide and pay taxes.’

Nu? Politiek geëngageerde Washingtonian en rechtenstudent

Krist Novoselic, voluit Krist Anthony Novoselic II, ouders van Kroatische afkomst, maakte eind jaren ’80, begin jaren ’90 deel uit van het legendarische trio Nirvana, dat in 1991 het Amerikaanse muzieklandschap in de war schopte met hun grungeplaat Nevermind, en de uitzinnige track Smells Like Teen Spirit. In één klap werd Nirvana van alternative rock-underground band uit Seattle een trendsettende commerciële trein. Hairmetal en electropop maakten plaats voor de zweterige adrenaline van een nieuwe generatie jongeren.

De boomlange bassist was een jeugdvriend van Kurt Cobain. Op zijn achttiende richtte hij met hem The Stiff Woodies op, met Cobain achter de drums. Het duo was zo goed als onafscheidelijk tot de zelfmoord van Cobain daar in ’94 een abrupt einde aan maakte. ‘Hij was een toegewijde, grootmoedige, lieve man.’ Novoselic had het moeilijk met het verlies van zijn bloedbroeder en verdween een tijdje van de radar.

De post-Nirvana-periode van Novoselic stelde eigenlijk niks voor. Hij bedankte voor een plek in Dave Grohls nieuwe band Foo Fighters. In 1995 richtte hij zijn band Sweet 75 op, en in 2002 Eyes Drift. Telkens goed voor één langspeler. Maar ook twee keer een flop van jewelste. In 2003 gooit hij de handdoek: ‘Ik stop ermee. Muziek is pure commercie geworden. Ik begrijp er geen snars meer van, en krijg steeds vaker het gevoel dat ik het eigenlijk nooit begrepen heb.’ Hij wil zich voortaan volledig inzetten voor meer rechtvaardigheid en trekt volop de politieke kaart.

Novoselic was op dat moment al langer politiek actief. ‘De enige manier waarop je iets kan bereiken is door enorm actief te worden. En de meest efficiënte manier om je boodschap duidelijk tot bij de politici te krijgen is meewerken aan hun campagnes.”

In ’95 richtte hij JAMPAC – ofte Joint Artists and Musicians Political Action Committee – op. Het is een politiek geëngageerde organisatie als reactie tegen enkele wetsvoorstellen die nefast zouden zijn geweest voor de culturele sector. Hij is ook betrokken bij FairVote, en sprak bij de vorige Amerikaanse verkiezingen zijn steun uit voor Obama.

In 2006 haalde hij zijn basgitaar van onder het stof en tourde mee met de invloedrijke punkband Flipper. Twee jaar later hield hij het al voor bekeken, naar verluidt wegens huiselijke verplichtingen. Op het album ‘Wasting Light’ van de intussen megapopulaire Foo Fighters maakte hij nog een guestappearance, in het nummer ‘I Should Have Known’.

Vandaag de dag leidt Novoselic een rustig leven in het groene Deep River, Wahkiakum County te Washington. Hij is actief lid van de Wahkiakum County Democrats en daarnaast rechtenstudent op Lower Columbia College. Over zijn studies mag Novoselic best trots zijn: ‘Ik haal vlotjes tien op tien.’ (RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content