Hoe zou het nog zijn met… Jos Verstappen?

© IMAGEGLOBE

Na een roerige periode in zijn privéleven, gekenmerkt door agressie tegen zijn ex-vrouw + ex-vriendin en een voorwaardelijke celstraf, keert de oud-F1-rijder terug in de autosport.

Wie: Jos Verstappen (40)

Toen: De Nederlandse Limburger reed tussen 1994 en 2003 in de Formule 1. Bij Benetton fungeerde hij als teamgenoot van Michael Schumacher, die deze week opnieuw zijn afscheid aankondigde. Verstappen stond twee keer op het podium: derde in de GP van België en Hongarije. In totaal reed hij 107 GP’s, waarbij de in België wonende Verstappen 17 punten verzamelde.

Quote: ‘De autosport zit vol egoïsten.’

Nu: Na drie jaar kruipt hij opnieuw achter het stuur. Jos Verstappen doet immers mee met een Porsche 911 aan de City Challenge in Bakoe, Azerbeidzjan. Zijn laatste race was de 24 uur van Le Mans, want sinds 2009 gaat zijn aandacht uit naar de ontwikkeling als karter van zijn inmiddels vijftienjarige zoon Max.

In opspraak geraakte Verstappen na zijn actieve loopbaan. Een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden werd zijn deel in 2009, voor het belagen van zijn voormalige echtgenote.

En begin 2012 kwam hij nogmaals negatief in het nieuws, toen de Nederlander zou zijn ingereden op een 24-jarige ex-vriendin, haar persoonlijke spullen vernielde én in voorlopige hechtenis werd genomen. Maar de politierechter in Roermond achtte de klacht onontvankelijk. De openbare aanklager had nochtans een gevangenisstraf van twee weken en een voorwaardelijke werkstraf van twintig uur gevraagd. Eind augustus raakte echter bekend dat de racepiloot hoogstens kan veroordeeld worden tot een boete van 132 euro.

Naar eigen zeggen verzamelde Verstappen veel mensenkennis tijdens zijn avontuur in het F1-circus, dat met strakke hand wordt geleid door ‘paus’ Bernie Ecclestone. Hij ondervond meer dan eens de nadelen van zijn bekendheid, die er voor zorgde dat zijn privéleven constant op en bloot op straat leg. Verstappen blijft echter volhouden dat zijn eerlijkheid alle jaloezie kon overwinnen. Maar het kostte hem vaak veel negatieve energie om zich overal en tegen iedereen te moeten verdedigen.

Enkel goede kennissen houdt Verstappen over aan het F1-wereldje, zeker geen vrienden. Die potentiële sponsors probeert hij nu vooral te overtuigen voor de loopbaan van zijn zoon, die heel compleet is als rijder, hetzelfde inzicht en gevoel als zijn vader heeft, maar beter zijn emoties onder controle kan houden én (voorlopig) minder fouten maakt op de racebaan. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content