Hoe zou het nog zijn met… Joe the Plumber?

Joe the Plumber heet niet Joe en is evenmin een loodgieter. Maar Samuel Wurzelbacher (zo heet-ie echt) uit Holland, Ohio, werd wel wereldberoemd tijdens de Amerikaanse presidentscampagne van 2008, toen hij Barack Obama voor het oog van de camera’s een lastige vraag voorschotelde.

“Hoe zit het met belastingen voor KMO’s?”, wilde Joe weten. Obama zei dat het een goed idee was om belastingsinkomsten te gebruiken om “de welvaart te spreiden.” Die uitspraak werd door de Republikeinse presidentskandidaat John McCain gebruikt om aan te tonen dat Obama een socialist was – een bijzonder vies woord in de VS en een beschuldiging die tot vandaag meegaat.

Joe the Plumber hield er zijn spreekwoordelijk ‘fifteen minutes of fame’ aan over. En die willen tot vandaag maar niet voorbij gaan.

Dezer dagen is Joe the Plumber kandidaat voor het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse equivalent van onze Kamer van Volksvertegenwoordigers. Of hij het haalt, is een open vraag. Dat hij de in de politiek is gegaan, mag dan weer geen verrassing heten.

Na zijn stekelige vraag aan Obama werd Joe de lieveling van de McCain-campagne. Hij sprak op verschillende campagnemeetings van McCain, en werd later één van de favorieten van de rechts-populistische Tea Party. Dat hij als loodgieter werkte zonder vergunning en onbetaalde rekeningen had bij de Amerikaanse fiscus, belette hem niet om telkens breeduit te oreren over de teloorgang van de Amerikaanse waarden van eerlijkheid, hard werk en zelfredzaamheid.

Met John McCain boterde het ondertussen niet meer. “I don’t owe him shit”, zei Wurzelbacher in 2010 tegen een radioreporter. “Hij heeft mijn leven verneukt. McCain heeft geprobeerd om mij te gebruiken. Toevallig was ik het gezicht van de gewone Amerikaan. Het was allemaal opgezet spel.”

Dat hij plots het gewicht van de roem moest torsen, belette Wurzelbacher echter niet om een manager onder de arm te nemen die hem de hele VS rond stuurde om spreekbeurten te geven. Hij schreef een boek, dook op in televisiecommercials, stond naar verluidt even op het punt om een platencontract te tekenen en liet zich ondertussen ook nog eens door de conservatieve website PJTV.com naar Israël sturen om zijn licht te laten schijnen op het conflict met de Palestijnen. Ook daar kunnen ze uiteraard loodgieters gebruiken, met of zonder vergunning.

Over de joodse medemens gesproken: vorige maand nog stuurde Joe voor zichzelf een campagnevideo de wereld in waarin hij vuurwapenwetten (vaste hap als strijdpunt voor Amerikaanse rechts) iets te fluks aan de Holocaust koppelde.

“In 1939 nam Duitsland wapencontrolewetten aan”, zegt hij in dat spotje, terwijl hij met een buks enkele stukken fruit aan flarden schiet. “Van 1939 tot 1945 werden zes miljoen joden en zeven miljoen anderen die zich niet konden verdedigen uitgeroeid.”

Die wel zeer kort door de bocht gaande redenering kwam hem op verontwaardigde reacties te staan van enkele joodse groepen. Maar een mens die verkozen wil raken, moet nu eenmaal opvallen en als Joe the Plumber ergens een gave voor heeft, dan is het wel voor opvallen.

Joe heeft overigens geen plannen om in zijn thuisstaat Ohio weer in de clinch te gaan met president Obama, zei hij aan de website Politico: “Als ik van hem was, zou ik beschaamd zijn om hierheen te komen.”

Dat Joe obama plots niet meer wil spreken, mag merkwaardig heten. In mei stuurde hij nog een campagnespotje de wereld in waarin hij zich tevergeefs aandient bij het Witte Huis. “Een paar jaar gelden kwam Barack Obama lang bij mij thuis en begon hij een conversatie”, zegt hij. “Nu sta ik bij zijn huis om die af te maken.”

Joe the Plumber kwam het Witte Huis uiteraard niet in. Niet getreurd, echter: Obama voerde de voorbij twee dagen campagne in Ohio. Samuel Wurzelbacher was nergens te bekennen. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content