Hoe zou het nog zijn met… Jo met de Banjo?

© Belga

Jo De Clercq, beter bekend onder het pseudoniem ‘Jo met de Banjo’, deed zijn intrede in de mediawereld als radiomaker. Al snel maakte hij de overstap naar de televisie en er volgden tal van programma’s, zowel voor als achter de schermen. Vandaag is Jo nog steeds actief als publieksopwarmer, deejay, songschrijver én politicus. Voor de komende verkiezing en is hij lijsstrekker voor de SP.A in de gemeente Herent en ambieert hij de burgemeesterssjerp. Een kleine stap voor een veelzijdig figuur.

Wie? Jo De Clercq. Zijn artiestennaam is Jo met de Banjo.
Toen? Radiomaker, deejay, tv-presentator, songschrijver, publieksopwarmer en actief in de socialistische partij.
Nu? Deejay, songschrijver, publieksopwarmer en schepen van cultuur en sport in Herent.

Jo De Clercq ging aan het einde van de jaren zestig de slag als radiomaker dankzij het winnen van een deejaywedstrijd. Hij koos voor de artiestennaam ‘Jo met de Banjo’. De inspiratie voor deze naam haalde Jo uit de toen populaire hit ‘De Wandelclub’ van de Nederlandse zangeres Jasperina De Jong. Jo met de Banjo ging aan de slag bij de West-Vlaamse tak van Radio 2. Hij presenteerde het radioprogramma ‘Westpoint’ vanuit Kortrijk.

Nadien presenteerde Jo met de Banjo de ‘Vlaamse Top Tien’. Door dit programma werd zijn gevoel voor taal aangewakkerd en het schrijven van teksten begon hem meer te interesseren. Hij schreef mee aan songteksten van onder meer Willy Sommers en Will Tura.

Naast radiomaker en songschrijver was Jo ook actief als deejay. Bijna elk weekend ging hij feestjes muzikaal opvrolijken. Dat doet hij vandaag nog steeds.

Overstap naar de televisie

De overstap naar de televisie lonkte en Jo werd de presentator van ‘Singe Sange Jo’, een programma dat vijf jaar liep op de toenmalige BRT. Steeds meer ging Jo zich bezighouden met televisiewerk achter de schermen: de begeleiding van het publiek in de studio tijdens de opnames van een televisieprogramma. Voor een hele reeks van programma’s, zowel op de commerciële zenders als op de openbare omroep, treedt Jo aan als publieksopwarmer. Enkele voorbeelden zijn Tien Om Te Zien, Videodinges, Het Swingpaleis, Blind Date, De Notenclub, De Rechtvaardige Rechters en Blokken. Toch verdwijnt Jo niet helemaal van het scherm. Jo met de Banjo kan beschouwd worden als de pionier op vlak van publieksopwarming in Vlaanderen.

Naast publieksopwarmer van talrijke programma’s, ging hij in 1998 aan de slag als presentator van het televerkoopprogramma ‘De Shoplijn’ op VTM. Een programma dat Jo introduceerde bij een jonger publiek. Die verantwoordelijkheid kunnen we ook deels leggen bij de vrolijke moppenmakers uit ‘Alles Kan Beter’. De sketches waarin ze een parodie maken op fragmenten uit ‘De Shoplijn’ staan in ons geheugen gegrift. Na een paar jaar was het genoeg geweest voor Jo met de Banjo als presentator van ‘De Shoplijn’ en in 2002 verdween het programma van het scherm. Jo met de Banjo kiest uitsluitend nog voor televisiewerk achter de schermen.

Politieke ambitie

Naast een carrière in de mediawereld, want Jo is nog steeds deejay, publieksopwarmer en songschrijver, laat zijn drukke agenda hem toch toe om actief te zijn in de politiek. Tijdens zijn studententijd was hij al lid van de KSA, de Katholieke studentenactie. Later sloot hij zich aan bij de linkse studentenvakbond SVBI in Leuven.

Wanneer Jo in de gemeente Herent ging wonen, een naburig dorp van Leuven, sloot hij zich aan bij de lokale afdeling van de socialistische partij. Sinds 1988 is hij schepen van sport en cultuur in de gemeente. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen werd Jo met de Banjo herkozen en bleef hij schepen van sport en cultuur. Voor de verkiezingen van oktober is Jo lijsstrekker voor de SP.A in Herent. Hij zou zelfs de ambitie koesteren om burgemeester te worden van de gemeente. (LVR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content