Hoe zou het nog zijn met…Henry Winkler?

© reuters

Henry Winkler blijft voor wie oud genoeg is om het zich te herinneren tot het einde der tijden bekend als ‘The Fonz’ uit Happy Days, de sitcom uit de jaren 70 met een retrograde knipoog naar…de jaren 50.

Wie? Henry Winkler (66)
Toen? ‘The Fonz’
Nu? acteur, auteur, regisseur, producer
Quote? “Sit on it!”

Henry Winkler blijft voor wie oud genoeg is om het zich te herinneren tot het eind der tijden bekend als ‘The Fonz’ uit Happy Days, de sitcom uit de jaren 70 met een retrograde knipoog naar …de jaren 50.

Henry Winkler werd op 30 oktober 1945 geboren in New York als zoon van Harry Irving en Ilse Anna Maria Winkler, twee Joodse immigranten die aan de Holocaust wisten te ontkomen door in 1939 naar de VS te vluchten. Henry, die tijdens zijn schoolgaande jeugd gebukt liep onder dyslexie, koos na het moeizaam behalen van een bachelordiploma uiteindelijk voor een carrière als acteur om aan zijn laag zelfbeeld te ontsnappen.

Na enkele opgemerkte kleine televisierollen maakte Henry Winkler op 15 januari 1974 zijn debuut in de Amerikaanse sitcom ‘Happy Days’ als Arthur ‘Fonzie’ Fonzarelli. Hij zou het zich niet beklagen. De reeks werd een goudmijn.

‘Happy Days’
Voor de ‘greaser’ Fonzie was aanvankelijk niet meer dan een bijrolletje weggelegd, maar daar kwam snel verandering in toen met enige zin voor overdrijving de ‘Fonzie Fever’ losbrak. Het typetje Fonzie was samen met het ‘Happy Days’-concept een luchtige maar bijzonder populaire parodie op de jaren vijftig in de Verenigde Staten van Amerika. Een onschuldige terugblik naar de jaren waarin de VS zich ontpopten tot een dominante welvaartstaat waar iedereen rijk, gelukkig en zorgeloos mocht leven. In ‘Happy Days’ werden de grote politieke thema’s als vanzelfsprekend consequent gemeden. Van koude oorlog of dreigende communistenjacht was in het scenario dan ook geen spoor te bekennen .

In ‘Happy Days’ mochten youngsters het leven en de zogenaamde ‘rock and roll’ ontdekken in het zog van the Fonz, een gepolijste ‘rebel’ die gehuld in een smetteloos leren jasje en met brylcreem in het haar met verve de rol van ‘ruwe bolster met blanke pit’ placht te vervullen. En er mocht al eens een traan plengen, want Fonzarelli leidde in wezen het leven van een gefnuikte huisman die al eens sentimenteel uit de kast durfde te komen.

De reeks, die van 1974 tot 1984 liep, groeide ook bij ons hier te lande uit tot een groot succes. Het Fonz-handelsmerk, waarbij één of twee duimen worden opgestoken onder de catchphrase “Aaaaaye!”, werd door onze Vlaamse puberende jongelui gretig en genadeloos geïmiteerd. Een beetje zoals Helmut Lotti dat later met Elvis Presley deed.

Een andere grote bekende uit Happy Days luistert naar de naam Ron Howard, die in de reeks Richie Cunningham speelde en later als succesvol producer carrière maakte. Winkler raakte door de jaren heen overigens goed bevriend met Howard, wiens dochter Bryce Dallas Winklers petekind werd.

Producer

Maar de ‘Happy Days’ bleven – gelukkig maar, het leven gaat voort – niet duren, Nadat het typetje Fonzie volledig uitgemolken en uitgeleefd was, stampte Winkler zijn eigen productiehuis uit de grond, waarmee hij enkele succesvolle televisieseries wist te produceren. Ryan’s Four and MacGyver waren er zo’n twee. Winkler bleef eveneens acteren. Dat deed hij onder meer in de horrorfilm ‘Scream’ uit 1996 en ‘The Waterboy’ uit 1998.

Dyslexie
Minder bekend is dat Henry Winkler naast zijn verdiensten als acteur en producer ook een begenadigd (co-)auteur van kinderboeken was. Tussen 2003 en 2007 schreef hij samen met Lin Oliver 12 kinderboeken. Van de ‘Hank Zipzer, the World’s Greatest underachiever’-reeks werden ruim 2 miljoen exemplaren verkocht. De verhalen zijn gebaseerd op Winklers persoonlijke ervaringen met dyslexie, de leerstoornis die hem destijds danig op de proef had gesteld in de strijd om een diploma.

Kinderwelzijn
Vandaag is Henry Winkler al ruim dertig jaar lang een toegewijde echtgenoot van Stacey Weitzman, met wie hij op 5 mei 1978 in het huwelijk trad en drie kinderen heeft. Samen zijn ze actief betrokken bij verschillende liefdadigheidsinstellingen voor kinderen. In 1990 hielp het paar het Children’s Action Network (CAN) opstarten, waarmee ruim 200.000 kinderen in de VS met een vaccinatie tegen kinderziekten werden bediend. Winkler blijft verder ook betrokken bij andere humane projecten, zoals onder andere de Epilepsy Foundation of America en de Special Olympics.

De Fonz bestaat niet meer, Happy Days evenmin. Het zijn andere tijden, naïeve nostalgie loont niet langer. (BO)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content