Hoe zou het nog zijn met…Henny Vrienten?

Henny Vrienten kennen we vooral als zanger van de Nederlandse band ‘Doe Maar’. Het merendeel van zijn carrière besteedde hij echter achter de schermen waar hij filmmuziek componeerde en boeken schreef.

Wie? Henny Vrienten

Toen? Zanger bij de Nederlandse band ‘Doe Maar’.

Nu? Heeft sinds kort een finaal punt gezet achter zijn muziekcarrière.

Quote? “Het is fijn er niet bij te horen”, uit een van zijn nummers.

Vrienten groeide op in Tilburg en speelde in de jaren ’60 mee in diverse beatgroepen. Zijn carrière nam een serieuze start toen hij in de jaren ’70 werd gevraagd door Boudewijn de Groot om mee te doen in zijn begeleidingsband. Daar leerde hij ook Ernst Jansz kennen, die vanaf 1980 samen met hem zou meespelen in de band ‘Doe Maar’.
Met ‘Doe Maar’ boekte Henny vooral succes bij het grote publiek. Hun albums scoorden goed en ook in België verkreeg de Nederlander een celebstatus. Na vier albums besloot de band ermee te stoppen in 1984.

Vrienten stortte zich op zijn solocarrière en nam onder meer de plaat ‘Als je wint’ op met Herman Brood. Toch legt hij zich steeds meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontvangt.

Hij schrijft teksten voor de serie Kongo, Het Klokhuis en Sesamstraat. Eind jaren ’80 deed Henny tevens ook enkele theatertournees met ‘The Magnificent 7’.
In de jaren ’90 komen er nog enkele reünie-albums met ‘Doe Maar’, maar over het algemeen blijft het vrij stil rond Vrienten. Hij houdt zich vooral bezig achter de schermen tot hij in 2006 samen met Junkie XL het campagnelied ‘Neem mijn hand’ van de Partij van de Arbeid maakt.

In de jaren die volgen, brengt hij nog een duet-album uit, schreef hij de nummers voor de musicalversie van Ciske de Rat en schreef hij de muziek voor de animatieserie Wensdroom.

Ook gaat hij touren met het orkest Holland Symfonia en maakt hij het album ‘Aardige jongens’ samen met zijn vrienden Frank Boeijen en Henk Hofstede. In 2009 brengt hij de gedichtenbundel ‘Zwaan Kleef Aan’ uit, zijn toen al zevende boek.

De laatste jaren zien we Henny opnieuw wat meer opduiken in de Nederlandse media. Zo was hij in 2011 te gast in het programma Ali B op volle toeren, waar hij samen met rapper Winne het nummer ‘Sinds een dag of twee’ bracht. Dat nummer was een van de grootste hits van ‘Doe Maar’.

In 2012 bracht hij samen met zijn oude bandleden nog een album uit en was hij te gast bij verschillende praatprogramma’s op de Nederlandse televisie. Ze kondigen in de zomer echter aan dat ze een definitief punt zetten achter de band.

“Statistisch gezien komt het voor ons dichterbij dat bijvoorbeeld onze stemmen minder worden, of dat stukken naar beneden getransponeerd moeten worden omdat we er niet meer bij kunnen. Of dat we niet meer kunnen swingen omdat we net een nieuwe heup hebben gekregen.”

De laatste samenwerking was met de rapper Gers Pardoel voor het nummer Liever dan Lief. Op tournee gaan of een album maken zit er dan misschien niet meer in, het is duidelijk dat Vrienten niet écht afscheid kan nemen van de muziek. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content