Hoe zou het nog zijn met… Gust De Coster?

Gust De Coster heeft een lange staat van dienst binnen het Vlaamse radiolandschap. Samen met Marcel Vanthilt, Luckas Vander Taelen, Dominique Deruddere, Ray Cokes en Peter De Groot stampte hij FM-Bruxel uit de grond.

Wie? Gust De Coster is een Vlaams radiopresentator.

Toen? Radiomaker, DJ en mede-oprichter FM-Bruxel.

Quote? ‘De mediaconsument heeft er nooit zo goed voor gestaan als vandaag’

Nu? Nog steeds radiomaker, journalist en af en toe DJ

Gust De Coster heeft een lange staat van dienst binnen het Vlaamse radiolandschap. Samen met Marcel Vanthilt, Luckas Vander Taelen, Dominique Deruddere, Ray Cokes en Peter De Groot stampte hij FM-Bruxel uit de grond. Dat was de eerste Vlaamse vrije radio in Brussel. FM-Bruxel tekende voor alternatieve muziek.

Als presentator Gus Tafari wierp De Coster zich op als een pleitbezorger van de Belgische popmuziek, waarvoor hij de term Belpop lanceerde. Samen met Vanthilt stelde hij in 1980 Get Sprouts samen: een verzamelalbum met Belgische muziek. Dit album wordt nog steeds gezien als de start van de mooiste en meest baanbrekende periode van de Belpop. De Coster pende ook een boek (Wit-lof from Belgium) over de vaderlandse muziekgeschiedenis vol, gekoppeld aan 4 verzamel-CD’s, al jaren uitverkocht maar nu felgezochte collector’s items. Gust De Coster werd enkele malen tot ‘bekwaamste radiofiguur’ uitgeroepen in de pop polls van zowel Humo als Joepie.

Vrijaf

Begin de jaren ’80 begon zijn carrière bij wat toen nog de BRT heette. In 1982 werd hij de opvolger van Paul Verbrugghe. Op woensdagmiddag, en dat jarenlang, liet hij de nieuwe Belpop, new wave en rock horen in het populaire Vrijaf. Dat programma werd in de jaren ’90 ingewisseld voor Villa Musica – dat presenteerde hij samen met Sabine De Vos.

Rond die periode, maart 1992, hielp De Coster Radio Donna oprichten. Van zijn hand zijn de programma’s Fienesse, Donnanza en His Master’s Voice. In 1995 werd hij bij televisiezender VT4, het huidige Vier, eindredacteur van De Muziekkwis. Ook voor de openbare omroep werkte hij nog, als redacteur bij de TV1-Notenclub.

In 1996 is hij samen met Rani De Coninck, met wie hij 11 jaar getrouwd is geweest, presentator van Dagelijkse Kost op de VRT. Televisiewerk vond hij leuk, als “uitstap”, zegt De Coster aan Knack.be. “Maar ik ben toch steeds vooral een radiomens geweest. Radio en muziek: dat is mijn biotoop.”

Een eigen zender

Gust De Coster houdt het voor bekeken bij Radio Donna in 1998 om zelf een radiozender te beginnen. Samen met Christ Braems lanceert hij S&Si, de eerste nationale kabelradio vanuit België. S&Si wordt twee jaar later omgedoopt tot Radio Roxy. Een jaar later, 2001, sleept het als eerste commerciële radio-initiatief (en niet-VRT-product) een nominatie voor een van de vijf beste radioprogramma’s in de wacht.

De Coster en zijn zakenpartner Christian Braems grijpen echter naast een licentie voor landelijke commerciële radio. De licenties gingen naar Q-Music en 4FM. Hij zei in Story in 2010 daarover: “We hadden grootse plannen, misschien iets té groots. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat het station dat ik wilde maken, een meerwaarde had kunnen zijn in het huidige radiolandschap.”

Van eenheidsworst naar elke dag je eigen radiozender

De Coster was in 2010 niet bijster enthousiast over het Vlaamse radiolandschap. “Ze kunnen niet meer verrassen,” zei hij toen. Op vandaag heeft hij opnieuw veel zien veranderen, zegt hij aan Knack.be. “De mediaconsument, de luisteraar: hij heeft er nooit zo goed voor gestaan als vandaag. Iedereen is enerzijds beginnen beseffen dat de eenheidsworst niet echt werkt. Aan de andere kant zorgen internet en computerprogramma’s er voor dat iedereen zijn eigen krant of radiostation in elkaar kan steken, elke dag opnieuw. En dat delen via bijvoorbeeld streaming.”

Belpop Shuffle

In 2001, in november, ging De Coster aan de slag als programmadirecteur bij het Contact 2-radionetwerk. Bij Audio & Media en Aristo Music (muziek-streaming bedrijven) was hij werkzaam als muziekadviseur. Momenteel is hij muziekadviseur bij Nostalgie. Op die zender heeft hij elke dag even na 9 uur de rubriek Belpop Shuffle. “Daarin gaat het over de Belgische pop, mooie verhalen van vroeger en nu, gekoppeld aan bekende of minder bekende Belpopsongs. Maar voor Nostalgie doe ik wel meer. Ik ben de muziek altijd blijven volgen. Als Nostalgie bijvoorbeeld een jaren ’80-week doet, maak ik wel eens een serie over goede albums uit die tijd.”

Als DJ blijft hij ook nog actief. In 2002 draaide hij op de Gentse Feesten, in 2005 deed hij dat op het Blue Note Jazz Festival (nu Gent Jazz) voor en na het concert van Van Morrison. In de zomer van 2006 was hij DJ Gusto op Polé Polé. Het draaien wordt schaarser, zegt De Coster: “Ik doe het af en toe nog eens op privéfeestjes, of op vraag van bedrijven en serviceclubs. Ik doe het nu al veertig jaar en doe het nog steeds graag, maar wel in een lagere frequentie.”

Gust De Coster is nog steeds een muziekfreak en een radiomens, maar hij houdt zich vandaag ook met sport en gastronomie bezig. “Alles wat lekker smaakt of goed klinkt: daar kan ik over schrijven.” Hij doet dat nu al 20 jaar bij Shopping Magazine, waarvan hij manager is voor de regio’s Gent en de Vlaamse Ardennen.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content