Hoe zou het nog zijn met… Gilles De Bilde: weldra weer op tv?

© Image Globe

‘Op een dag hoop ik met een schone lei te kunnen beginnen,’ zei Gilles De Bilde nadat hij begin 2011 door een veroordeling wegens familiaal geweld zijn job bij Anderlecht TV en als analist bij Sporza verloor. Wellicht zien we ‘De Ket’ binnenkort weer op het scherm: ‘Er zijn plannen in die richting’.

Wie? Ex-profvoetballer en – televisiegezicht (41)

Toen? Topspits bij onder meer Eendracht Aalst, Anderlecht en PSV

Quote? ‘Ik begrijp dat mijn aanwezigheid op tv niet wenselijk is’

Nu? Hoofdredacteur van Life After Football

Gilles De Bilde was – zeker op technisch vlak – een van de beste Belgische voetballers van zijn generatie. Als 23-jarige maakte hij in het seizoen 1994-1995 met Eendracht Aalst een opgemerkt debuut in eerste klasse en werd meteen vicetopschutter. Het leverde hem in januari 1995 de Gouden Schoen en enkele maanden later een transfer naar Anderlecht op.

In het buitenland was ‘De Ket’ actief bij PSV, Sheffield Wednesday en Aston Villa. In 2008 beëindigde hij zijn professionele carrière bij derdeklasser Willebroek-Meerhof. De Bilde verzamelde in totaal ook 25 caps voor de Rode Duivels.

Vuistslag

Een smet op zijn blazoen is echter dat De Bildes naam voor altijd gelinkt zal worden aan die van Krist Porte, de speler van zijn ex-club Eendracht Aalst die hij op 21 december 1996 op het veld een neus- en oogkasbreuk sloeg. De Bilde kreeg geen rood omdat de scheidsrechter het niet zag, maar werd later wel geschorst en ‘vluchtte’ naar Nederland, waar hij onderdak vond bij PSV. Porte was acht maanden buiten strijd, diende achteraf klacht in en moest uiteindelijk vrede nemen met een schadevergoeding van 10.000 euro.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Familiaal geweld

Na zijn voetbalcarrière werd de Bilde een bekend televisiegezicht. Zo deed hij onder meer modellenwerk voor Dirk Bikkembergs, nam deel aan het VTM-programma Sterren op de dansvloer en was jarenlang voetbalanalist bij 2BE en Sporza.

Nadat hij in maart 2011 werd veroordeeld tot een jaar cel met uitstel en een verplichte cursus agressiebeheersing wegens familiaal geweld – hij zou onder meer een tik hebben uitgedeeld aan zijn vriendin Ils en een van zijn dochtertjes – verdween De Bilde weer uit de schijnwerpers.

In een interview met Sport/Voetbalmagazine (S/VM) in december 2011 ontkende ex-voetballer de feiten niet, maar zei hij dat bepaalde media hadden overdreven.

‘Ik weet wat er thuis gebeurd is met mijn vrouw, mijn kinderen en mezelf. En die realiteit staat ver van de weergave ervan in bepaalde kranten’, aldus De Bilde in S/VM. ‘Ik begrijp dat mijn aanwezigheid op tv niet wenselijk is. Ik zou het trouwens ook niet willen doen. Maar op een dag hoop ik toch met een schone lei te kunnen herbeginnen.’

Plannen

Die dag is mogelijk niet ver meer weg. ‘Er zijn plannen in die richting,’ vertelt De Bilde aan Knack.be. Over wanneer we hem weer op het scherm zullen zien en voor welk medium dat zal zijn, wil hij nog geen details kwijt. ‘Ik heb de jongste tijd gesproken met verschillende zenders. We zien wel wat het wordt.’

De Bilde is daarnaast ook hoofdredacteur van het lifestylemagazine Life After Football en voetbalt nog steeds met vrienden bij de veteranen van Toekomst Relegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content