Hoe zou het nog zijn met… Frank De Bleeckere?

© Image Globe

Ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere, die in december 2011 zijn fluitje aan de haak hing, heeft nu een fulltime job bij bouwgroep Willy Naessens en begeleidt nog jonge scheidsrechters.

Wie? Voormalig topscheidsrechter

Toen? Leidde wedstrijden in België, Europa League, Champions League, EK en WK

Quote? ‘Spelers maken fouten, maar scheidsrechters ook’

Nu? PR-verantwoordelijke Willy Naessens, begeleiding jonge scheidsrechters

Een van de beste scheidsrechters ter wereld, zo werd Frank De Bleeckere ooit genoemd door niemand minder dan FIFA-preses Sepp Blatter. De intussen 47-jarige Oost-Vlaming werd tijdens en na zijn carrière op het veld meermaals nationaal en internationaal geprezen.

Zo werd De Bleeckere zeven keer verkozen tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar – alleen Marcel Van Langenhove doet beter met acht trofeeën. Op het Gala van de Gouden Schoen in 2011 werd hij in de bloemetjes gezet met een Lifetime Achievement Award voor zijn hele carrière.

Over de landsgrenzen heen plaatste de Internationale Federatie voor Voetbalgeschiedenis en -Statistieken (IFFHS) hem op de vierde plaats in de ranking van beste refs van de 21e eeuw, na Markus Merk, Jorge Larrionda en Oscar Ruiz.

De Bleeckere heeft niet alleen in de Belgische competitie matchen in goede banen geleid, maar ook in de Uefa Cup/Europa League, de Champions League en op grote landentoernooien: het WK 2006 in Duitsland, het EK 2008 in Oostenrijk en Zwitserland en het WK 2010 in Zuid-Afrika.

In december 2011 ging hij verplicht op 45-jarige leeftijd met pensioen als scheidsrechter. Zijn laatste Belgische wedstrijd was Zulte Waregem – Bergen op 17 december 2011, zijn internationaal afscheid was de oefeninterland Engeland – Spanje vijf dagen eerder.

Begeleiden

Na zijn afscheid ging De Bleeckere aan de slag als PR-verantwoordelijke bij bouwgroep Willy Naessens in Wortegem-Petegem, waar hij nog werkt. ‘Het is een fulltime job. Tot mijn takenpakket behoort onder andere het organiseren van beurzen. Eigenlijk ziet elke dag er anders uit, en dat is best wel aangenaam,’ zo vertelt hij aan knackfocus.be.

Zijn banden met de arbitrage zijn echter lang niet doorgeknipt. Naast zijn job bij Willy Naessens houdt De Bleeckere zich bezig met het begeleiden van scheidsrechters in België en hij doet dat ook voor de Europese voetbalbond UEFA en de Wereldvoetbalbond FIFA.

Hoogtepunt

De Bleeckere is nog vaak te zien in de tribune in de Jupiler Pro League en blikt met een goed gevoel terug op de periode toen hij zelf op het veld stond. ‘Ik moest op pensioen, maar ik ben kunnen stoppen op mijn hoogtepunt en dat geeft sowieso een goed gevoel.’

Uiteraard heeft hij nog steeds zijn mening over de scherpe kritiek die enkele scheidsrechters de voorbije weken over zich heen kregen. De Bleeckere: ‘Kritiek is er altijd geweest en zal er altijd blijven. Spelers maken fouten en scheidsrechters doen dat ook. Vergeleken met 10 jaar geleden is alles natuurlijk meer gemediatiseerd en 30 camera’s zien meer dan het scheidsrechtersteam op het veld. Als je dan een cruciale fase niet correct beoordeelt, moet je kritiek slikken’.

Hoe kijk De Bleeckere tegen doellijntechnologie aan? ‘Op die manier kun je zwart-witsituaties creëren zoals in het tennis: er is geen plaats meer voor interpretatie. De foutenmarge wordt tot nul herleid en dat is uiteraard belangrijk.’

Kevin Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content