Hoe zou het nog zijn met…Delphine Boël?

© Belga

Delphine Boël is bij het grote publiek niet bekend omwille van haar job, maar omwille van haar vader. In 1999 raakte bekend dat Delphine de buitenechtelijk dochter is van koning Albert II. De plotse bekendheid gaf haar carrière een enorme boost.

Wie? Delphine Boël (44)

Toen? Kunstenares, maar raakte bekend bij het grote publiek als buitenechtelijke dochter van koning Albert II.

Quote? “Het is onmogelijk om over mijn kunst te praten zonder eerst de situatie te schetsen waarin ze tot stand is gekomen”,

Nu? Kunstenares en auteur

Delphine Boël werd geboren als de wettige dochter van Jacques Boël en barones Sybille de Selys Longchamps. De wettige ouders van Delphine gingen uit mekaar in 1978 en vier jaar later hertrouwde haar moeder waarop ze met het hele gezin naar Londen verhuisden om daar op het uitgebreid landgoed van haar man Michael-Anthony Rathmore Cayzer te gaan wonen.

Delphine ging – zoals het royalty beaamt – naar een exclusieve school in Zwitersland, maar kon daar haar draai absoluut niet vinden. Ze studeerde uiteindelijk af aan de Chelsea School of Art en Design en ging in Notting Hill wonen, waar ze haar carrière als kunstenares verder uitwerkte. Het was pas in 1999 dat het nieuws over de buitenechtelijke dochter van Albert II bekend raakte door een passage uit de biografie van koningin Paola.

Koning Albert II bedekt in toespraak

Het nieuws van het vermeende vaderschap viel op enkele weken van het huwelijk van kroonprins Filip en prinses Mathilde. Het Paleis deed het bericht aanvankelijk af als roddels, maar tijdens zijn kerstboodschap van 1999 gaf koning Albert II het bestaan van Delphine in bedekte termen toch toe: “Kerstmis biedt ieder van ons een goede gelegenheid om even te bezinnen over de eigen familie, zowel over haar gelukkige periodes als over haar moeilijke dagen. De Koningin en ikzelf hebben teruggedacht aan heel gelukkige tijden, maar ook aan de crisis die ons koppel heeft doorstaan, nu 30 jaar geleden. Samen, zijn wij erin geslaagd die moeilijkheden te boven te komen en hebben wij sedert lang een diepe liefde en eendracht kunnen herwinnen. Die crisisperiode werd ons onlangs in herinnering gebracht. Daar wensen wij niet verder op in te gaan; zij behoort tot ons privéleven. Mocht onze eigen levenservaring echter hoopgevend zijn voor hen die vandaag gelijkaardige moeilijkheden beleven, het zou ons heel blij stemmen.”

Daarna werd het opnieuw wat stil rond Delphine Boël tot ze in 2003 van Londen naar Brussel verhuisde, samen met haar man Jim O’Hare. Ze begon zich te profileren in de media, in grote mate naar aanleiding van exposities van haar werken. Ze gaf ook voor het eerst zelf commentaar en beweerde dat de koning alle contact met haar had verbroken. Het Paleis heeft daar echter niet meer op gereageerd.

In kunst verwijzen naar koningshuis

De carrière van Delphine Boël kreeg een serieuze boost door de media-aandacht die ze kreeg na het bekendmaken van de affaire. Daarbovenop verwijst ze in haar sculpturen vrij openlijk naar het koninklijke huis. Ze heeft werk geëxposeerd onder meer in Elsene, Koksijde en Sint-Martens-Latem (2008) en in 2003 nam ze ook deel aan de Biënnale van Venetië. Hoe turbulent haar familiaal leven dan mag zijn, des te rustiger is haar gezinsleven. Samen met haar man kreeg ze twee kinderen: Joséphine en Oscar.

Delphine Boël: ‘Ik heb die pagina omgedraaid’

Haar carrière mag dan wel een boost gekregen hebben door het nieuws, toch blijft ze een vaste waarde in de kunstwereld ook jaren nadat de mediabelangstelling voor de affaire is gedoofd. Zo bracht ze in 2008 het boek ‘De navelstreng doorknippen’ uit waarin ze het heeft over haar kunst en de relatie met haar vader en stieffamilie. Ze heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat ze het moeilijk had met de situatie maar benadrukt ook dat ze zich heeft neergelegd bij de realiteit.

“Ik sta nog open voor contact, maar hoop daar niet op. Ik heb die pagina omgedraaid”, aldus Boël bij de lancering van haar boek.

Dit jaar stond haar een nieuwe artistieke uitdaging te wachten en ontwierp ze een kleurrijke collectie aanstekers voor met merk Bic onder de naam ‘I love Belgium’. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content