Hoe zou het nog zijn met…Chris Van den Durpel?

© Belga

Chris Van den Durpel is vooral gekend voor imitaties van BV’s en zijn eigen uitgevonden typetjes. Momenteel staat hij op de planken als Shrek in de gelijknamige musical.

Wie? Chris Van den Durpel (53)

Toen? Startte zijn carrière bij de Drie Wijzen en raakte bekend omwille van zijn eigen typetjes die de show stalen in ‘Chris & Co’.

Nu? Speelt mee in de musical Shrek.

Quote? “Ik ben een vent, een vent van Gent”, ingezongen door zijn typetje Jimmy B.

Chris startte zijn carrière als entertainer al op heel vroege leeftijd. Zo gaf hij les voordracht in Zele waarop hij debuteerde op tv als theateragent in het programma ‘Merlina’. Van eind de jaren ’80 tot begin de jaren ’90 presenteerde hij ‘De Peulschil’, ‘Kwislijn’ en ‘Kapers op de Kust’. Verder was hij ook te zien in ‘Interflix’.

De Drie Wijzen

De echte doorbraak kwam er dankzij het programma ‘De Drie Wijzen’, waarin Van den Durpel imitaties deed van bekende Vlamingen. Het duurde niet lang of hij begon zijn eigen typetjes te creëren die alsmaar aan populariteit wonnen bij het Vlaamse publiek. Schampers, Kamiel Spiessens en Jimmy B zijn maar enkele van de namen die u zeker bekend in de oren zullen klinken.

In 1996 won zijn typetje Jimmy B. zelfs een Radio-2 zomerhit. Daarop volgden jaren van succes voor Chris. Hij kreeg zijn eigen programma op de VRT, won een Gouden Oog en belandde meermaals in de hitlijsten. De full-cd met een verzameling van al zijn typetjes ging meer dan 25.000 keer over de toonbanken. Tijdens deze periode komt ook de film ‘Oesje’ uit met Kamiel Spiessens in de hoofdrol.

Chris & Co

Eind jaren ’90 volgde dan de overstap naar VT4, nu Vier, waar hij twee programma’s tegelijk had. In ‘Kamiel Vertelt’ nam Kamiel Spiessens het woord en in de ‘Jimmy B.-show’ had zijn excentrieke typetje uit Gent het voor het zeggen. Tussendoor waren ook reportages met Paul Schampers te zien, waarin typetjes als Ronny King, Sylvain Van Genechten en Snelle Eddy hun televisiedebuut maakten.

Het succes bleef maar voortduren want enkele maanden later start het programma ‘Chris & Co’ waarin zijn nieuwe typetjes vooral aan de beurt komen. Zijn personage Sylvain Van Genechten wint ook nog een gouden plaat voor zijn single ‘Is ’t eten nog nie gereed?’.

Het contract met VT4 blijft nog lopen tot 2009 en in die jaren komt Chris nog met enkele nieuwe reeksen van Chris & Co, maar is hij ook gewoon zichzelf als presentator in het programma ‘Fort Boyard’. Hij vertolkt ook de helft van het duo Janssen en Jansen in de musical ‘Kuifje: De Zonnetempel’ en tegelijk loopt ook op Eén zestien weken lang ‘De Leukste Eeuw-Chris Van den Durpel’. In 2007 komt zijn twee film uit, ‘Firmin’ draait volledig rond het personage Firmin Crets. Ook deze prent was een groot succes bij het publiek.

‘Firmin’ was meteen het laatste film- en/of televisieproject waarin één of meerdere typetjes van Van den Durpel de hoofdrol speelden. Hij besloot om zich op andere zaken te focussen. Hij maakte af en toe nog eens een gastoptreden en op Eén liep nog steeds de Chriscollectie, maar nieuw materiaal maakte hij niet meer.

Musical en theater

De laatste jaren zagen we hem vooral in gastrollen in series en films zoals ‘Vermist’, ‘Aspe’, ‘K3 Bengeltjes’ en ‘Marina’. Hij leende ook meerdere keren zijn stem voor de Vlaamse vertolking van een animatiefilm zoals ‘Ice Age’ en ‘The Simpsons Movie’.

Naast zijn televisiewerk ging hij voor een groot deel ook terug naar zijn roots: musicals en theatervoorstellingen. Zo vertolkte hij pastoor Ponnet in ‘Daens’, stond hij met het Vernieuwd Gents Volkstoneel op de planken en is hij momenteel te zien in de musical ‘Shrek’, waarin het hoofdpersonage mag vertolken.

‘Shrek’ is op 24 maart in première gegaan in de Antwerpse Stadsschouwburg. “Na alle rollen, karakters en typetjes die ik tot nu toe heb gespeeld, leek het me een leuke uitdaging om daar nog een grote dikke groene oger aan toe te voegen”, zei Van den Durpel in een interview met Gazet Van Antwerpen. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content