Hoe zou het nog zijn met…Carl Lewis?

Lewis Hamilton, de F1-rijder, werd vernoemd naar deze voormalige koning van de sprint. Het wil wat zeggen over de bewondering die er bestaat voor de lopende en springende Concorde die Carl Lewis was.

Wie: Carl Lewis (51)

Toen : deze Amerikaanse spurtbom en verspringer was goed voor negen keer Olympisch goud, startte zijn jacht op eremetaal in het begin van de jaren tachtig en was van 1981 tot 1997 vrij ongenaakbaar op de 100 en 200 meter sprint. Verbeterde in het verspringen nooit het wereldrecord van Bob Beamon, maar won tussen 1981 en 1991 wel 65 wedstrijden op rij.

Quote : “Jesse Owens is en blijft een legende, ik een doodnormaal mens.”

Nu : leidt vooral een teruggetrokken en anoniem bestaan in zijn rijkdom. Nadat hij mislukte als acteur en eenmalig een muziekclip opnam als zanger probeerde Carl Lewis in 2011een overstap naar de politiek. De ex-atleet rekende er op zich te kunnen kandidaat stellen voor de senaatsverkiezing van dit jaar in de staat New Jersey voor de Democratische Partij, maar zijn kandidatuur werd verworpen. Het probleem was dat hij nog geen vier jaar eigenaar was van een huis in New Jersey, daar zijn belastingen niet betaalde en daar geen professionele activiteit uitoefende. Alweer een nieuwe teleurstelling.

Lewis Hamilton, de F1-rijder, werd vernoemd naar deze voormalige koning van de sprint. Het wil wat zeggen over de bewondering die er bestaat voor de lopende en springende Concorde die Carl Lewis was. Maar de Amerikaan werd nooit omarmd door zijn eigen volk en eigenlijk ook niet echt als de ambassadeur van zijn sport beschouwd. Zijn arrogantie speelde hem parten, vandaar hun sympathie voor Jackie Joyner-Kersee. Zeker bij zijn collega’s lag Lewis, omdat hij zich vaak laatdunkend over hen uitliet.

King Carl

De loopbaan van Lewis is niet volledig glansrijk. In de Verenigde Staten werd immers snel aangevoeld dat Lewis een koele en beredeneerde man is. Terwijl net in Amerika het op prijs wordt gesteld als sporthelden ook een beetje bescheiden zijn. “Die menselijkheid ontbrak altijd bij Carl”, verklaarde tweevoudig olympisch hordenkampioen Edwin Moses daarover ooit.

Lewis vierde hoogtij tijdens de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles, met goud op de 100 en 200 meter, naast winst op de sprintestafette. Vier jaar later, in Seoel, moest King Carl nog geen uur na de kwalificaties voor de 200 meter al aantreden bij de finale van het verspringen. Lewis verdedigde met succes zijn titel, wat nooit eerder was vertoond. Ook op de 100 meter won Lewis, nadat de Canadees Ben Johnson (die finishte in 9.79 seconden) zijn gouden medaille verloor na een dopingcontrole.

In 1996 werd Lewis voor de vierde opeenvolgende keer Olympisch kampioen bij het verspringen, toen hij Mike Powell versloeg. “Waarschijnlijk het onmogelijkste moment in een onmogelijk briljante loopbaan”, noteerde het Amerikaanse weekblad Sports Illustrated. Want alleen landgenoot Al Oerter leverde ooit bij het discuswerpen dezelfde unieke prestatie.

Nadat hij in 1997 officieel stopt met lopen, wordt Lewis twee jaar later door het Internationaal Olympisch Comité uitgeroepen tot “Sportman van de Eeuw”, door de IAAF tot “Atleet van de Eeuw” en door Sports Illustrated tot “Olympiër van de Eeuw”. Lewis speelde een belangrijke rol in de professionalisering van de atletieksport met zijn Santa Monica Track Club. Het stelde zo de lopers in staat lucratievere en langere carrières te hebben. Zeker als je weet dat hun aanwezigheid op een meeting al snel meer dan 100.000 dollar moest kosten, op het moment dat die munt op zijn hoogste punt stond.

Buitenbeentje

Ondanks zijn ongelofelijke palmares blijft er nog altijd een waas rond zijn persoon hangen. De aanhanger van het veganisme toonde zich niet alleen qua voeding een buitenbeentje, ook over zijn geaardheid bestond nooit echt duidelijkheid. Lewis schermde zijn privéleven sterk af door het inschakelen van behoorlijk wat persoonlijke lijfwachten.

Nog altijd schrikt Lewis er niet voor terug een polemiek te ontwikkelen. Tijdens de Olympische Spelen in Londen insinueerde de Amerikaan – die zich rijkelijk laat betalen als commentator voor tv-zender NBC – dat de Jamaïcaan Usain Bolt als nieuwe koning van de sprint misschien wel scherpe tijden kan lopen met behulp van doping. Een heel pijnlijke uitspraak opnieuw van de vaak misbegrepen Lewis, wiens silhouet naast Muhammad Ali en Michael Jordan werd bijgebeiteld in de Mount Rushmore van onsterfelijke sporthelden. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content