Hoe zou het nog zijn met … Bret Michaels?

© reuters

Bret Michaels,of u hem nu kent als voorman van de band Poison of van zijn realityprogramma Rock Of Love: herinneren zult u deze glammetalhead zeker.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Er zijn van die programma’s waar u een uur lang hersendood kan naar staren om u achteraf af te vragen wat u in godesnaam nu net gezien heeft. Bret Michaels: Rock Of Love was zo’n programma. Los van alle make-up (op zowel Michaels als de kandidaten) zet het een mens aan het denken hoe het ooit zover is kunnen komen met de frontman van een van de meest succesvolle bands van de eighties.
Bret Michaels is een artiestennaam. Op zijn identiteitskaart prijkt nog steeds het -naar onze mening toch exotischer klinkende- Bret Michael Sychak, al houdt hij nog steeds vol dat zijn middenste naam ‘Maverick’ is. Bret leerde als tiener al snel gitaar spelen en samen met enkele jeugdvrienden vormde hij in 1983 de band Paris, die ze een jaar later veranderden in Poison. In dat jaar ontmoette Bret ook de 16-jaar oude Tracy Lewis, die zijn liefje en muze werd.

Bandana’s, oogschaduw en héél veel haarPoison begon een beetje publiciteit te vergaren en kreeg uiteindelijk een platencontract vast, wat leidde tot hun eerste album: Look What The Cat Dragged In. Toch kwam de echte doorbraak er pas toen de band zichzelf visueel kon beginnen profileren, een slimme zet van Michaels die aandrong dat ze een videoclip opnamen voor de single Talk Dirty To Me. De bandleden, volledig opgemaakt volgens de regels van de glammetal of hairmetal, kregen al gauw een hele horde fans, die zich nog verdubbelden toen Michaels tijdens een optreden in 1987 in elkaar zakte op het podium. “Drugs”, fluisterde zijn entourage die hem backstage al vaak hadden beziggezien met een injectienaald. De waarheid bleek heel wat minder glamoureus – Michaels bleek aan diabetes te lijden- maar de heroïnegeruchten verstevigden het aura rond de band.

Hoe meer de beroemdheid van Poison steeg, hoe minder Michaels’ vriendinnetje Stacey Lewis nog van hem moest weten. De twee gingen uiteindelijk uiteen, een breuk die Michaels inspireerde voor het schrijven van de monsterhit ‘Every Rose Has Its Thorn”, die nog steeds beschouwd wordt als het ultieme eighties heartbreak anthem.Poison kende een woelig verloop, met platinum albums aan de ene kant van de schaal tot vuistgevechten onder de bandleden op het podium van de MTV Awards aan de andere kant. Bret Michaels werd de verpersoonlijking van de glammetal, met zijn lange blonde haren, zijn oogschaduw en eeuwige bandana. Hij leefde een leven vol groupies en drank, tot hij midden jaren negentig met zijn Ferrari tegen een telefoonpaal knalde en bijna stierf.

Geschikt voor het scherm
Sindsdien doet Michaels het naast het podium wat rustiger aan. Hij nam wat solo-albums op en regisseerde, schreef en acteerde in de film A Letter From Death Row, die hij samen met acteur Charlie Sheen produceerde. Niet dat hij zijn muziekcarrière aan de kant schoof, integendeel, Michaels is nog steeds een bijzonder succesvol muzikant, maar op een gegeven moment leek hij de afwisseling van het podium naar televisie nodig te hebben. Dat Michaels looks uitermate geschikt waren voor het scherm viel nogmaals op toen hij in 2005 in de jury zetelde van de talentshow Nashville Star. In 2007 werd hem uiteindelijk een eigen reality show aangeboden.

Rock Of Love is de zoektocht van Bret Michaels naar een geliefde, een culticoon onder de MTV-kijkende jeugd. Alelrhande bimbo’s en groupies meldden zich aan en gingen door verschillende uitdagingen en dates om uiteindelijk de -we verzinnen dit niet- “backstage pass naar zijn hart” te verkrijgen. Opvallend detail is dat Bret nooit echt heeft gedate met zijn uitverkorenen. Toegegeven: hij draaide al zijn kandidates meermaals binnen, maar alle winaressen van de drie jaargangen die de show gehad heeft zijn quasi met lege handen naar huis gegaan, ook al keelden ze destijds dat ze hem een zoon wilden baren (ja, zò’n show dus).Seks, gestolen kussen en een videotape
Tussen kandidate Daisy De La Hoya en Michaels bleek er nochtans behoorlijk wat vuurwerk. De twee kusten regelmatig bijzonder innig, er wordt vermoed dat ze tijdens de show seks hebben gehad en De La Hoya was waarschijnlijk ook de enige vrouw in het huis die meer make-up droeg dan Michaels zelf. Toch wist Michaels haar, tot ieders verbazing, op het laatste moment aan de kant te schuiven en koos hij voor iemand anders. De La Hoya moet behoorlijk verbitterd geweest zijn, aangezien ze als twee druppels water (gemengd met wat tattoo-inkt) lijkt op Pamela Anderson, met wie Michaels nog een beruchte sextape heeft gemaakt. (Beschikbaar op dvd, mocht u willen.) Toch hield Daisy het hoffelijk, wat haar een eigen realityshow opleverde. Benieuwd of Andy Warhol ooit gedacht had dat die 15 seconden faam zichzelf zouden overdragen als aids.

Ondertussen is Michaels een cultfiguur geworden, met memes op het internet en beautybloggers die discussiëren of zijn haar echt is of een pruik. (nvdr: zijn entourage zegt dat het een mix is tussen zijn eigen haar en uitmuntende Europese extensions) Ach, het zal Michaels wellicht worst wezen. De glammer verschijnt nog regelmatig op tv (onder meer in celebrity challenge), treedt nog steeds op en heeft voor het komende najaar zelfs een tournee met Def Leppard én een reünie met Poison gepland. Twee maanden geleden bracht hij nog een plaat met Sinatracovers uit.

Medische problemen
Al zijn succes in de muziekwereld en bij de vrouwen compenseert Michaels dan weer op medisch vlak. Naast zijn diabetes, zijn zware auto-ongeval en de diagnose dat hij PFO (een gaatje in het hart) heeft kreeg Michaels in 2009 tijdens zijn optreden op de Tony Awards een stuk van de lichtinstallatie op zijn hoofd. Het verdict bleek een gebroken neus te zijn, maar toen Michaels’ leven een jaar later aan een zijden draadje hing omdat hij een ernstige hersenbloeding had maakte Michael van één en één twee en sleepte hij de organisatie van de Tony Awards en CBS voor de rechtbank. De aanklacht werd twee maanden geleden in der minne geregeld.

Gezondheidskwesties zijn erg belangrijk voor Michaels, en wanneer hij zich, zoals veel muzikanten, geroepen voelt zijn zegje te doen over de (lokale) politiek zal hij dat onderwerp ook altijd aanhalen. Op 22 mei 2012 kreeg Michaels de Magic Johnson Health Care Award op de Diversity Alliance for Science’s Fifth Annual Networking Conference. Michaels zet zich al jaren in voor diabetespatienten en steunt verschillende fondsen. Ook heeft hij het Bret Michaels’ Life Rocks Foundation opgezet, dat jonge kinderen met diabetes op kamp laat gaan.

Wie Bret Michaels dus nu nog aan het werk wil zien heeft tal van mogelijkheden van podia over heel de Verenigde Staten tot de heruitzendingen van zijn reality show Rock Of Love. Mogen wij u met nadruk dat laatste aanbevelen?

Katrin Swartenbroux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content