Hoe zou het nog zijn met … Bill Cosby?

© reuters

Hij was de eerste Afro-Amerikaanse man met een eigen televisieshow en werd wereldberoemd als Cliff Huxtable in The Cosby Show, maar wat doet Bill Cosby vandaag nog?

Wie : Bill Cosby (75), Amerikaans acteur, komiek schrijver en televisieproducent
Toen: Hij was de eerste Afro-Amerikaanse man met een eigen televisieshow en werd wereldberoemd als Cliff Huxtable in The Cosby Show. Werd gelauwerd om zijn omgang met kinderen, die vooral tot uiting kwam in de show Kids Say The Darndest Things
Quote: “I can tell you, from experience, that whoever said “Children and fools cannot lie” was one or the other himself. There’s only one way to guarantee that your children are telling the truth: limit your questions to the names of their schools.”
Nu: Cosby leeft voort via zijn legendarische truien, veelvuldige youtubefragmenten en twitteraccount

Toen William “Bill” Cosby Junior als universiteitsstudent de klanten aan zijn bar vermaakte met gevatte grapjes had hij nooit kunnen denken dat hij hiermee een carrière zou kunnen maken. Een van de frequente tooghangers suggereerde echter dat hij stand-up comedy uitprobeerde en al gauw werd Cosby door komiek Carl Reiner onder de vleugels genomen. De rest is, zoals men zegt, geschiedenis.

Cosby op het beeldscherm Zijn grote doorbraak kwam er toen hij in 1965 Alexander Scott vertolkte in I Spy (1965), waarvoor hij als eerste zwarte acteur een Emmy in de wacht kon slepen. Ook zijn educatieve cartoon ‘Fat Albert and the Cosby Kids'(1972), gebaseerd op zijn schoolkameraadjes viel in de prijzen en Cosby behaalde er een doctoraat in Education mee aan de University of Massachusets.

Hij speelde daarnaast ook mee in verschillende succesvolle films als as Uptown Saturday Night (1974), Let’s Do It Again (1975), A Piece of the Action (1977), Mother, Jugs & Speed (1976), and California Suite (1978).

In 1984 startte Cosby wat hem wereldwijd beroemd zou maken. The Cosby show, over een gegoed Afro-Amerikaans gezin, brak alle kijkcijferrecords en werd ook internationaal een hit. Voor tv-kijkers in de jaren tachtig was The Cosby Show de start van een perfecte tv-avond, met series als Night Court, Hill Street Blues en Family Ties die elkaar allemaal opvolgden.

Cosby was echter ontevreden met de manier waarop minderheden geportretteerd werden op televisie en startte de eigen reeks ‘A Different World (1987) over een zwarte universiteit en stond erop dat dit programma de line-up van de doorsnee televisieavond zou vervolledige. Het was pas in 1989, met de komst van The Simpsons, dat Cosby’s entertainmentmonopolie in de televisievooravond instortte.

Hoewel The Simpsons en The Cosby Show regelrechte concurrenten waren en moesten vechten om de kijkcijfers benaderden beide shows elkaar met humor. Cosby verscheen in The Cosby Show eens met een Bart Simpson masker, terwijl Matt Groening dan weer het personage Dr. Hibbert baseerde op Cosby.

In 1992 zette het team een punt achter The Cosby Show, waarna Cosby er niet meer écht in slaagde om grote filmhits neer te zetten en moest het doen met rolletjes in Ghost Dad (1990) en Jack (1996). Als gastheer van het programma Kids Say The Darndest Things kon Cosby echter nogmaals zijn gave om met kinderen om te gaan in de verf zetten, wat hem en zijn imago weer een kleine boost gaf. Ondanks het feit dat zijn televisiesucces stagneerde werd Cosby opgenomen in de Academy of Television Arts and Sciences Hall of Fame in 1994, en stond hij op nummer 1 toen TV Guide in 2004 een oplijsting maakte van The Greatest TV Dads Of All Time.


Cosby als komiek Voor Bill Cosby is het allemaal begonnen met stand-up comedy, waar hij een verfrissing was tussen de vele komieken die profiteerden van de steeds groeiende vrijheid en soms heel ver gingen in hun provocaties. Cosby maakte de mensen aan het lachen met herinneringen en anekdotes uit zijn kindertijd, met herkenbaarheid als machtigste wapen om lachsalvo’s te ontlokken.

Hij maakte zelden tot nooit grapjes over huidskleur of ras, omdat hij wilde dat een blank iemand zich ook zou kunnen vereenzelvigen met zijn humor. Naast optredens en varietees bracht Cosby ook een aantal humoristische albums uit, die vijf jaar op rij (van 1965 tot 1970) de Grammy Award voor Best Comedy Album in de wacht sleepten.

Cosby persoonlijk Bill Cosby is getrouwd met Camille Olivia Hanks, familie van Tom Hanks en bloedverwant van Abraham Lincoln’s moeder Nancy Hanks. De twee hebben samen vijf kinderen; Erika, Erinn, Ennis, Ensa en Evin, van wie de namen allemaal starten met een E, wat staat voor Excellence. In 1997 stond Cosby’s familieleven op zijn kop toen zijn zoon Ennis langs de kant van de weg brutaal werd neergeschoten toen hij zijn band stond te vervangen. Cosby beloofde later nog via The National Enquirer een beloning van honderdduizend dollar aan diegene die hem of de politie iets meer zou kunnen vertellen over de moordenaar van zijn zoon.

Cosby was iemand die geen geen blad voor de mond nam en hij schreef bijzonder goed verkopende boeken over opvoeding en socio-economische onderwerpen. Zo wordt hij fel bekritiseerd door zijn uitspraak dat een van de hoofdredenen waarom het fout gaat met de Afro-Amerikaanse jeugd het gebrek aan opvoeding is.

In 2009 werd hij bekroond met de Mark Twain Prize for American Humor. Vandaag de dag is hij nog steeds een veelgevraagd spreker en sporadisch stand-up comedian.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content