Hoe zou het nog zijn met …Bea Van der Maat?

De Belgische zangeres, actrice en presentatrice presenteerde Tien om Te Zien en liet het nummer ‘I lie and I cheat’ op Vlaanderen los.

Wie? Bea Van der Maat (52)

Toen? Actrice, zangeres en presentatrice in Vlaanderen

Quote: ‘I lie and I cheat’

Nu: Lerares in het secundair onderwijs

Béatrice Marguerite Van der Maat stapte voor het eerst op het muzikaal toneel met de band Chow-Chow waarop een carrière volgde als leadzangeres van de band Won Ton Ton. Daarop volgde een carrière in de Vlaamse showbizzwereld.

De muzikale carrière van Van der Maat startte met de band Chow-Chow die eerst Chow-Chow en de Eskimo’s heette. In 1982 namen ze deel aan de Humo’s Rock Rally wat uitdraaide op een groot fiasco. Twee jaar later hadden ze meer succes op diezelfde wedstrijd, maar amper een jaar later stopte de band ermee. De band betekende allesbehalve het einde voor de carrière van Bea. Zij bleef onder grote mediabelangstelling staan en dat leidde tot een nieuw platencontract voor de groep, maar dit keer onder de naam Won Ton Ton.

De nieuwe naam sloeg duidelijk aan en met hun hit ‘I lie and I cheat’ uit 1988 braken ze echt door in België en Nederland. Er was zelfs even sprake van een doorbraak in de Verenigde Staten, maar die is er nooit gekomen. “Het is een afgesloten hoofdstuk, al word ik er nog vaak aan herinnerd omdat je het nummer nog zo vaak terug hoort. Spijt heb ik niet, het was een enorm toffe tijd. Ik ben heel gelukkig dat ik dat allemaal heb mogen meemaken. Toen bleek dat het Amerikaanse contract niet doorging, heb ik niet lang getreurd. Ik was toen net zwanger, dat plaatst de dingen toch in een ander perspectief. Ik ben ook heel blij met de manier hoe mijn leven daarna is gelopen”, zeg Van der Maat over die ‘gemiste’ kans.

Hun volgende hits scoorden minder goed, maar in hetzelfde jaar van hun debuutalbum werd Bea Van der Maat ook presentatrice van Tien om te zien samen met Willy Sommers. Dat deed ze tot 1992 waarop ze in 1995 nog eens terugkeerde voor een jaar. Het muziekprogramma betekende voor Van der Maat de doorbraak als presentatrice en later ook als actrice. Naast Tien om te zien presenteerde ze ook het dierenprogramma Coco en het televisiespelletje Studio Gaga.
In 1990 debuteerde ze als actrice in de film Koko Flanel waar ze naast Urbanus de rol van Sarah op zich nam. De film was tot 2009 genoteerd als de meest bekeken Vlaamse film ooit tot Loft die fakkel mocht overnemen.

Enkele jaren later volgde een tweede film, Max met Jacques Vermeire, waar Van der Maat een kleinere rol speelde. Ondanks haar succesvolle carrière als actrice en presentatrice was ze duidelijk niet klaar om haar zangtalent aan de kant te schuiven. In 1996 startte ze haar solocarrière, maar ook die heeft maar enkele jaren geduurd. “Ik beschouw muziek maken meer als een kunstuitdrukking. Voor platenfirma’s moet je altijd commerciële toegevingen doen, dat zie ik niet meer zitten. Ik zou graag mijn goesting willen doen, als dat kan dan zie ik een terugkeer eventueel wel zitten. Want ik maak nog altijd nummers, al sta ik er niet meer mee op de planken. Ik treed enkel op als gastzangeres, bijvoorbeeld bij de LSP-band, dat blijft enorm plezant om te doen”, zegt Bea zelf over haar zangcarrière.

Bea Van der Maat heeft ook nog bij Canvas achter de schermen gewerkt voor Rare Streken, waarbij ze vooral researchwerk deed. Sinds 2004 geeft Bea les in de Middenschool in Keerbergen (MSK). Ze is daar leerkracht Engels in het tweede jaar. Ze is getrouwd en heeft twee kinderen: Ulrike en Lenny. Ze woont nu in Rijmenam samen met haar man en kinderen. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content